! / Profesor s Harvarda upozorio na neefikasnost vakcina iz Kine: Istih 500.000 stiže u BiH

10. 06. 2021. u 16:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Profesor Vladica Veličković, predavač na Univerzitetu Harvard, napisao je na svom Facebook profilu da se Bahrein koji se suočava sa novim talasom COVID-19, iako je 50 posto stanovništva potpuno vakcinisano, uglavnom kineskim vakcinama.

"Ova država sada mijenja strategiju i umjesto treće doze vakcine revakciniše stanovništvo Pfizer vakcinom", dodao je Veličković. 

Podsjetimo, na današnjoj sjednici u Mostaru premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da potpisan ugovor za nabavku pola miliona vakcina Sinopharm, koje se proizvode upravo u Kini.

"Želim obavijestiti građane da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem. Javnosti je poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za ovu nabavku. Ugovor u ime Federacije potpisao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić", rekao je Novalić.

S ljetom na pragu, Europska unija (EU) pokušava predstaviti unificirana pravila kako za građane EU koji putuju unutar bloka, tako i za državljane trećih zemalja, gdje je i Bosna i Hercegovina, koji žele posjetiti prijatelje i rodbinu, ili samo posjetiti Alpe, Mediteran ili ljetovati u Hrvatskoj i Dalmaciji tokom ljetne sezone.

Dok je Slovenija, primjera radi, odobrila ulaz svima koji su primili jednu dozu AstraZenece, Hrvatska nije, pa će tako svi koji su vakcinisani tom, ali i vakcinama Pfizera, Sinopharma ili Sputnjika V, hrvatsku granicu moći prijeći tek dvije sedmice nakon što dobiju i drugu dozu, te predočiti potvrdu o tome.

Odnosno, tek 14 sedmica nakon što su primili prvu, pod uvjetom da prime i drugu.

Da bismo bili jasniji -  u Hrvatsku se može ući dvije sedmice nakon primljene druge doze vakcine AstraZenece, Pfizera, Sputnjika V ili Sinopharma.

Profesor Vladica Veličković je na svom postu dao i ostale zanimljive podatke. On je podvukao da većina vakcinisane populacije u Srbiji do septembra ostati bez zaštite, baš iz razloga jer se njih dosta vakcinisalo upravo Sinopharmom, čija je efikasnost negdje na oko 30 posto poslije šest mjeseci.

"Rad koji sam podelio početkom aprila o tome koliko traje protekcija zavisno od tipa vakcine u medjuvremenu je publikovan u Nature Medicine. Po nalazima iz tog rada Sinofarm će imati efikasnost negde oko 30% posle 6 meseci i to na divlji soj. Verovatno još manji na mutante.

- Delta soj iz Indije već vidljivo podiže novi talas u UK (mahom kroz nevakcinisane). Po trenutnim procenama infektivnost mu je viša od 30% do 100% i potpuno je preuzela dominantni UK soj u Engleskoj.

- Svo vreme govorim da je neophodno da sa narodom postoji iskrena komunikacija u vezi efikasnosti Sinofarma. Sad me živo zanima kako ćete opet ljude naterati da se vakcinišu drugom vakcinom već na jesen.

- Sve u svemu, ako budemo imali sreće leto će biti relativno mirno, ali od septembra računajte na novu Corona Party.

- U medjuvremenu obavezno organizujte proslavu pobede nad koronom", napisao je Veličković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)