Fadil Novalić najavio nabavku novih vakcina: AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik

9
Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić najavio nabavku novih vakcina: AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a prisutnima se obratio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Mi smo išli putem dva kanala - imamo Zavod za javno zdravstvo FBiH, koji je po zakonu zadužen za imunizaciju, ali je to više vezano za operativni način imunizacije. Pozvali smo sve kompanije koje mogu dostaviti vakcine da nam se jave. U tom periodu javilo nam se četiri, pet trgovaca i mi smo dva usvojili koji se ispostavilo da ne funkcioniraju, iako svi misle da mogu", rekao je Novalić.

Dalje su, kako je rekao, otvorena četiri kanala.

"Mora biti isturena država, da tako kažem. Otvorili smo četiri kanala, jedan preko SAD, uvijek preko naše i njihove ambasade i, ipak, bez obzira šta ko govorio, na moje ime je došao odgovor ove kompanije to u ovom trenutku ne mogu i mi smo zatamnili taj kanal"; naveo je Novalić.

Tu je bio i Sputnjik.

"Zaključili smo da i drugi kantoni komuniciraju, da to stvara tamo gužvu pa smo se udružili mi i Kanton Sarajevo da nabavljamo vakcine", objasnio je Novalić te dodao da "Rusi ne žele komunicirati sa kantonima".

"Nekako smo objasnili da mi nismo država, ali jesmo državni entitet i tako su nas i uvažili. Sada se radi aktivnost, ali projekt menadžer je KS. Mi pokrivamo novcem - 500.000 vakcina. Broj tri je komunikacija prema AstraZeneca, Engleska je vlasnik i najlakše se dobiva iz Indije", rekao je Novalić.

Napomenuo je da je potrebna dozvola indijskog premijera za to.

"Sljedeće je da odredimo veletrgovca jer on treba da garantuje hladni lanac... Prošlog četvrtka smo otvorili poziv veletrgovcima da se javi i on se sutra zatvara", pojasnio je premijer.

Kako je dodao, "pitanje za 500.000 AstraZeneca iz Indije po dozvoli Engleske i Indije može biti u ponedjeljak izvjesno".

Zadnji ugovor, akreditve su sljedeće sedmice i to bi moglo biti najbrže.

"Tu je četvrti kanal Sinopharm - koja ide regulativom međudržavnih komunikacija... Oni su poslali šest koraka, mi smo na petom. Trebamo formirati komisiju za pregovore, idu generalije koje radi veletrgovac. Država BiH je pri aktivnosti nabavke 200.000 vakcina istih vakcina probrala Hercegovina lijek i mi smo preslikali", rekao je Novalić.

Kako je naveo, odlučili su se za tri državna kanala.

"Možemo reći da je to sljedeći korak potpisivanje ugovora, kada stižu...", zaključio je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije