... / Advokati Fadila Novalića i drugih oštro kritikuju tužitelja: Šta će on u KCUS-u?

06. 04. 2021. u 16:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Advokati odbrane u predmetu Respiratori uputili su pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu u kojem ukazuju na, kako navode, neprofesionalno djelovanje tužioca Tužilaštva BiH Đermina Pašića.

U dopisu se navodi da su iz medija obavješteni da su 5. aprila kantonalni tužioci ušli u prostorije KCUS-a, zbog navoda anonimne prijave da respiratori ACM812A (koji su predmet krivičnog postupka pred Sudom BiH) nisu adekvatni za bolničko liječenje i da uzrokuju štetne posljedice po zdravlje oboljelih koji se nalaze na liječenju od COVID-19.

"Iz spomenutih tekstova je jasno da izviđaj i druge radnje predviđene ZKP-om FBiH, vrši Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali uz prisustvo tužioca Tužilaštva BiH Đermina Pašića i istražitelja Tužilaštva BiH, Mirze Jamakovića.

Tužilac Pašić je, zajedno s tužiocem Mirzom Hukeljićem, vodio istragu i podigao optužnicu u predmetu „Respiratori“, koji se postupak vodi pred Sudom BiH pod brojem S 12 K 039029 21 K. Predmet ove optužnice su opravo respiratori ACM812A, za koje se u optužnici tvrdi da nisu za liječenje u jedinicama intenzivne njege," navode u pismu advokati svih optuženih u predmetu Respiratori.

Imajući u vidu da je istraga okončana, ističe se dalje u ovom dopisu, te se radi o postupku koji je u toku, postavlja se pitanje šta tužilac Đermin Pašić, kao pripadnik državnog tužilaštva, radi u prostorijama KCUS-a s tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo?

"Postoje samo dva razlog njegovog prisustva, a to su: nastavak istrage u predmetu Respiratori; vođenje nove istrage u prilog dokazivanja teze o navodnoj neupotrebljivosti respiratora ACM812A; I u jednom i u drugom slučaju tužilac Đermin Pašić ne može poduzimati ove radnje. Prvo, ne može nastavljati istragu u predmetu Respiratori, jer je tu istragu okončao podizanjem optužnice. Drugo, kada je u pitanju upotreba respiratora na KCUS-u, već je utvrđena nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a ne državnog tužilaštva. Stog je jasno da je Đermin Pašić ušao u prostorije KCUS-a iako nema nadležnost za postupanje", tvrde advokati odbrane u predmetu Respiratori.

S tim u vezi oni se obraćaju predsjedniku VSTV-a, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu sa zahtjevom da reaguju na ovakvo ponašanje tužioca Pašića „koje izlazi van zakonskih okvira“.

"Njegovo ponašanje i prisustvo prilikom postupanja Kantonalnog tužilaštva pokazuje ličnu zainteresiranost za predmet. Ovo posebno što Tužilaštvo BiH nije subordinirano Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na bilo koji način. Ovakvim ponašanjem Pašić, ali i Tužilaštvo BiH šalju sliku u javnost da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nema kompetencija ni znanja da vodi postupke za koje su nadležni, što nije tačno. Zakon u nekim slučajevima dozvoljava mogućnost da Tužilaštvo BiH preuzme predmete iz nadležnosti nižih tužilaštava, međutim samo onda kada su ispunjeni zakonski razlozi za to", stoji dalje u pismu.

Ne umanjujući činjenicu da je za javnost važno utvrđivanje na koji način su nabavljeni respiratori ACM812A, kao i njihova upotrebljivost, ukazujemo, navode u dopisu advokati odbrane, na neprofesionalno ponašanje i djelovanje tužioca Pašića „koje je odavno izašlo iz okvira profesionalnog i prešlo u političko djelovanje“.

"Ovakvim postupanjem urušava se dignitet i autoritet Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Stoga Vas molimo da poduzmete sve što je u Vašoj moći da spriječite ovakvo postupanje tužioca Pašića, navodi se na kraju dopisa koji su advokati Vasvija Vidović, Kadrija Kolić, Nina Karačić, Marsela Bajramović, Mirna Avdibegović i Senka Nožica uputili predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, glavnog državnoj tužiteljici Gordani Tadić i glavnom federalnom tužitelju Munibu Haliloviću.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (20)