Svjedočenje Sebije Izetbegović na suđenju Novaliću i drugim

16
N. Ka.
Svjedočenje Sebije Izetbegović na suđenju Novaliću i drugim
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Danas je nastavljeno suđenje u aferi Respiratori.

Tužilaštvo je na današnjem ročištu najavilo ispitivanje dva svjedoka.

Džermin Pašić, tužilac ja pitao Sebiju Izetebegović na današnjem ročištu kakvu su bile potrbe KCUS u periodu koji je obuhvaćen optužnicom.

Ona je istaknula da su sve potrebe KCUS-a formirane putem kriznom štaba, koji je sastavljen od ljekara i drugog osoblja.

Na pitanje tužitelja da li je KCUS upitan koji su respiratori potrebni, odnosno o specifikacija, ona je kazala da nisu raspravljali o tome.

"Mi ne obavljamo kupovinu i nismo radili specifikaciju", kazala je Sebija.

"Nisam postupila po odluci Vlade FBiH jer mi nije bilo jasno objašnjenje gospodina Salčina na toj sjednici", kazala je Sebija Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a je istaknula da oni nisu obavili nikakvu kupovinu respiratora.

"Imamo službu za javne nabavke, i naša odluka je bila da možemo izdržati u tom trenutku i nije potrebno da uđemo u takav proces koji nam je bio nejasan. U tom smo trenutku imali mislim 112 respiratora, od kojih su neki trajno blokirani teškim bolesnicima, koji nisu teško bolesni. Dio se znači zbog toga ne može koristiti za COVID pacijente. U tom trenutku smo shvatili da možemo izdržati jedno vrijeme, ako budemo mogli izdržati jedno vrijeme, onda poslije ako bude bilo potrebe uradit ćemo to", poručila je ona.

Tužilac je pitao dirketoricu da li se sjeća detalja ugovora sa firmom Cubicus, koje je ona kao direktorica potpisala za nabavku respiratora, na šta je ona kazala da se ne sjeća.

"Radi se ugovoru za nabavku respiratora za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a", poručilo je on.

Direktorica KCUS-a je kazala da ovaj ugovor nije realiziran jer je obaviještena da je tehnička služba KCUS-a obavijestila da je neko ponudio četiri puta veću cijenu i da su svi ti respiratori kupljeni.

Na pitanje tužitelja da li je imala kontakt sa premijerom FBiH, direktorom FUCZ-a ili nekog drugog od službenika o potreba za nabavku opremu.

"Ne sjećam se da sam razgovarala sa premijerom, ali mislim da sam razgovarala sa svakim živim, komšijom, sestrom, frizerkom, jer smo u komšiluku imali Bergamo i bez respiratora ne možemo preživjeti", poručila je ona.

Kazala je da na temu respiratora ili bilo koje druge opreme nije razgovarala sa Fahrudinom Solakom.

Ona je dodala da je imala komunikaciju sa Marinom Berom, doktoricom iz Federalnog ministarstva zdravstva, koja joj je kazala da da moraju poslati hitan zahtjev sa potrebama KCUS-a.

Tužilac je predstavio dokaz broj 9 iz optužnice, riječ je o mailu od 1. aprila 2020. godine iz ureda premijera Vlade FBiH Fadila Novalića koji je poslan u KCUS.

Ona je istaknula da se ne sjeća ovog maila, a na pitanje ko je Vildana koja je navedena u mailu, ona je kazala da je njena bivša sekretarica bila Vildana, ali pošto ne piše prezime, može biti i neka druga, jer na KCUS-u ima 30 Vildana.

Sebija Izetbegović je kazala da je to službena adresa kabineta direktora KCUS-a, ali da ovo nije službena komunikacija.

"Mail i dopisivanje ne smatram zvaničnim, znavničnim smtram samo ono što dođe zvanično na protokol KCUS i samo na takve odgovaram", kazala je Izetbegović.

Tužilac je pročitao poruku viber komunikacije Edite Kaljdžića i Hasana Ganibegovića "Seb. zove loši respiratori, užas, ako je ovo tačno, a jeste garant u velikom smo problemu".

Sebija Izetbegović je kazala da nije razgovarala s Editom o kvalitetu respiratora, a to svakako nije ono čime se ona bavi, jer ona je ginekologinja, te je istaknula da se u toj Viber komunikaciji uopšte ne spominje njeno ime.

"Respiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je dole daleko", kazala je ona.

Direktorica Izetbegović je kazala da nije pitala svoju službu o kvalitetu respiratora, jer "Kako ću se konsultovati kada ih ja ne kupujem. Konsultujem se samo za ono što ja trebam potpisati..

Na pitanje tužitelja da li je ikada imala komunikacija sa Fikretom Hodžićem, kao fizičkim licem ili kao zastupnikom Srebrene maline, ona je kazala da nije.

Tužilac je završio ispitivanje Sebije Izetbegović.

Vasvija Vidović, pravna zastupnica Fadila Novalića pitala je Sebiju kakva je atmosfera bila i da to opiše.

Na pitanje advokatice da li se respiratori koji su nabaljeni koriste na KCUS-u ona je kazala da se koriste za invezivne i neizvazivne pacijente.

Kadrija Kolić zastupnik Fahrudina Solaka je pitao da li se koriste respiratori, ona je još jednom dodala da se oni koriste od kada je završena verifikacija uređaja.

Tužilac je pitao Sebiju da li je kazala da su joj najdraži Dreger respiratori, ako nema iskustva sa respriatorima.

"Radila sam u operacionoj sali i operisala pacijentice, i kaže da je kroz rad bila naviknuta na rad sa ovim uređajima i dodala je da je to kao kada neku pjesmu voliš, slično kao i kod auta, najdraži mi je Bentley, ali ne mogu da ga vozim", poručila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije