... / Afera Respiratori se nastavlja: Danas bi trebala svjedočiti Sebija Izetbegović

24. 03. 2021. u 07:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Afera Respiratori se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, održat će se danas.

Ročište će se održati danas na Sudu Bosne i Hercegovine s početkom u devet sati.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo planinra saslušati dva svjedoka.

Kako je najavljeno danas bi trebala svjedočita i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović i Denis Đulalić.

Na ročištu koje je održano prošle sedmice svjedočio je Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke.

On je između ostalog kazao da je prošle godine vladala panika i neznanje te su se svi pribojavali talijanskog scenarija, ali je on na sastanku 16. marta 2020. godine kojem su, između ostalih, prisustvovali ministri u Vladi Federacije, kantonalni premijeri i direktori kliničkih centara kazao da Zakon o javnim nabavkama ne treba mijenjati kako bi se nabavljala hitno medicinska oprema.

Podsjećamo, osim Novalića i Solaka optuženi su vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić, preduzeće koje je potrebe FUCZ uvezlo sporne respiratore, te federalna dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Ministrica Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)