Zbog koronavirusa propala aviokompanija Germanwings

Radiosarajevo.ba
Zbog koronavirusa propala aviokompanija Germanwings
Foto: EPA-EFE / Germanwings

Aviokompanija Lufthansa saopćila je jučer da gasi svoju niskobudžetnu kompaniju Germanwings i prodaje njihove avione s ciljem da prežive ekonomski udar koji je infekcija COVID-19 počinila avijacijskoj industriji. 

Putnika je sve manje, brojne zemlje na planeti ili su zatvorile granice ili ograničile kretanje - sve kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa, koji je i giganta kao što je Lufthansa, bacio na koljena. 

Vijest je saopćena nakon sastanka Izvršnog odbora Lufthanse, koja nije saopćila kako će riješiti otkaze, ali su naveli da će pregovori sa sindikatom početi uskoro. 

Lufthansa, koja je vlasnik i Eurowingsa, SWISS-a, Brusselsa i Austrian Airlinesa, kazala je da će iz službe povući više od 40 aviona (od 763 koliko ima) kako bi smanjili tripkove. Dodali su da ne očekuju da će se avio industrija oporaviti brzo: "Proći će mjeseci prije nego što ograničenja putovanja prestanu, a godine da se vratimo na nivo globalnog broja putovanja prije pandemije."

Prethodno su rekli kako će 87 hiljada radnika - više od 60 posto svoje radne snage - staviti na kraće radno vrijeme i da će ih plaćati kroz projekte pomoći vlade Njemačke. 

I Eurowings, koji ima letove za našu zemlju, izgubit će deset A320 aviona.

Međunarodna asocijacija zračnih prijevoznika upozorila je da će za spašavanje avioprijevoznika biti potrebno do 200 milijardi dolara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije