... / SAD: Od koronavirusa umrlo više ljudi nego u šest ratova

07. 04. 2020. u 15:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih virusom COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je 370.000 što je jednako broju oboljelih u tri sljedeće najzaraženije zemlje u svijetu - Španiji, Italiji i Njemačkoj. Virus je po broju žrtava fatalniji od šest ratova.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 10.000 što je, prema zvaničnim podacima Vlade – odsjeka veterana, više stradalih nego u direktim borbama u šest od ukupno 13 ratova vođenih u istoriji te zemlje, prenosi Tanjug.

"Koronavirus fatalniji je po stanovništvo od bitaka u šest ratova zajedno - u Američkoj revoluciji za nezavisnost (1775 do 1783), Ratu (1812-1815), Meskičkom ratu 1846 - 1848 , sa Seminole Indijancima (1817 – 1896), Špansko-američkom (1898 - 1902) i Pustinjskoj oluji (1990-1991)", podaci su tog odsjeka veterana.

SAD su taj crni rekord od nultog pacijenta do današnjih 10.923 žrtava virusa COVID-19, prešle od 21. januara kada je u državi Washington evidentiran prvi oboljeli, koji je stigao iz Wuhana.

Možda su te brojke dovoljan razlog zašto je danas i pored malog svjetla na kraju tunela viđenog prethodna dva dana, stigla upozoravajuća poruka iz Bijele kuće.

"Ovo je trenutak da ne idete u trgovinu i ne idete u apoteku, već radite sve što možete kako biste zaštitili porodicu i prijatelje ili onda slijede dani koji će biti možda i najteži u životima mnogih Amerikanaca", saopćeno je.

Period koji predstoji poredili su i sa Perl Harborom, i terorističkim napadom u Njujorku, koji neće biti centralizovan nego će se odvijati po cijeloj zemlji.

Najteže stanje je u državi New York, gdje je skoro trećina od ukupnog broja zaraženih, i samom New Yorku zbog čega su prepuni bolnički kreveti pa nadležni apeluju i da se jednina bolnica, vojni brod Komfort, ukotvljen na obalama Manhhatna, pretvori u mjesto za zbrinjavanje zraženih koronavirusom iako je planirano da to bude jedina bolnica u kojoj će se liječiti oni čije bolesti nisu vezane za epidemiju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA