Zbog COVID situacije: Produžava se neradna sedmica u Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Zbog COVID situacije: Produžava se neradna sedmica u Rusiji
Foto: EPA-EFE / Rusija (arhiv)

Četiri ruske oblasti objavile su da će produžiti jednosedmično zatvaranje firme koje je širom zemlje na snazi od 30. oktobra kako bi se odgovorilo na porast zaraza i rekordan broj mrtvih od posljedica koronavirusa.

Epidemiološka situacija je napeta, kaže guverner Tomske oblasti
Predsjednik Vladimir Putin naredio je zatvaranje krajem oktobra, a regionalnim vlastima je dao mogućnost za produženje.

Vlasti u oblastima Kursk i Brjansk koje graniče s Ukrajinom, Čeljabinska oblast blizu Urala i sibirski Tomsk najavili su da će produžiti zatvaranje.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

"Napeta epidemiološka situacija prisiljava nas da produljimo razdoblje neradnih dana za još sedmicu dana. Jedna neradna sedmica nije dovoljna da se zaustavi val zaraza", rekao je guverner Tomska Sergej Zvačkin.

Rusija je danas potvrdila rekordnih 1.189 mrtvih od koronavirusa u danu, a vladin stožer za koronavirus te zemlje izvijestio je o 40.443 novih zaraza u protekla 24 sata. U međuvremenu su moskovske vlasti najavile da se poduzeća otvaraju od ponedjeljka.

"Širenje bolesti stabiliziralo se u smislu otkrivanja i teških oblika koji zahtijevaju hospitalizaciju", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, a prenijela je novinska agencija RIA.

Ostale mjere, uključujući zahtjev da najmanje 30 posto zaposlenika firmi radi od kuće, ostaju na snazi, dodao je Sobjanin.

Agencija za zaštitu potrošača u Moskvi objavila je da je zabilježila kršenje propisa u više od četvrtine firmi kojima je bila u inspekciji prošle sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije