Australija prvi put u pandemiji ublažila mjere na granici

0
Radiosarajevo.ba
Australija prvi put u pandemiji ublažila mjere na granici
EPA / Australija

Australija je prvi put u pandemiji ublažila ograničenja na međunarodnoj granici te dopustila nekima od cijepljenih da slobodno putuju, a obiteljima da se ponovo ujedine, što je izazvalo emocionalne zagrljaje u sydneyjskoj zračnoj luci, javlja Hina

Nakon 18 mjeseci jedne od najstrožijih graničnih politika u vezi s koronavirusom, milioni Australaca sada mogu slobodno putovati bez dozvole ili potrebe za karantenom po dolasku u zemlju.

Dok su putovanja u početku bila ograničena na australske državljane, stalne stanovnike i njihove uže obitelji, sada se pokreće plan ponovnog otvaranja zemlje za međunarodne turiste i radnike, koji su prijeko potrebni za oživljavanje zemlje.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Putnici na prvim letovima iz Singapura i Los Angelesa stigli su u Sydney rano ujutro, a mnoge su dočekali uplakani prijatelji i rodbina koju nisu vidjeli nekoliko mjeseci. Putnike je također dočekalo osoblje avio kompanije koje je držalo transparente i darivalo im australsko divlje cvijeće i čokoladne kekse.

Međunarodna granica bila zatvorena godinu i pol

U jednom od najtežih svjetskih odgovora na pandemiju koronavirusa, Australija je prije 18 mjeseci zatvorila svoju međunarodnu granicu, zabranivši stranim turistima i zabranivši građanima izlazak ili dolazak osim ako im se odobri izuzeće.

Strogim pravilima putovanja mnogim je Australcima učinkovito zabranjeno da prisustvuju značajnim događajima, uključujući vjenčanja i sprovode, i onemogućeno da viđaju obitelj i prijatelje.

Podaci ministarstva vanjskih poslova pokazuju da se oko 47.000 ljudi u inozemstvu želi vratiti kući.

Ublažavanje pravila putovanja u državama Victoria i New South Wales te na Teritoriju australskoga glavnoga grada uvodi se jer veći dio Australije prelazi sa strategije upravljanja pandemijom bez covida na život s virusom kroz opsežna cijepljenja, javlja Hina.

Dok su zbog epidemije delta soja Sydney i Melbourne donedavno mjesecima bili u izolaciji, australski broj zaraženih COVID-om i dalje je daleko niži od mnogih usporedivih zemalja, s nešto više od 170.500 zaraženih i 1735 smrtnih slučajeva.

Promjena pravila putovanja, međutim, nije ujednačena u cijeloj zemlji, s državama i teritorijima koji imaju različite stope cijepljenja i zdravstvene politike.

Zapadna Australija uvelike ostaje odsječena od ostatka zemlje - i svijeta - jer država pokušava zaštititi svoj status bez virusa.

I dok Tajland i Izrael od ponedjeljka primaju cijepljene turiste, strani putnici još nisu bili dobrodošli u Australiju, s iznimkom onih iz susjednog Novog Zelanda.

Necijepljeni putnici i dalje će se suočavati s ograničenjima karantene, a svi putnici trebaju dokaz o negativnom testu na COVID-19 prije ukrcaja.

Australija je ranije povratak iz inozemstva dopuštala samo ograničenom broju građana i stalnih stanovnika, uz obaveznu 14-dnevnu karantenu u hotelu o vlastitom trošku. Bilo je i nekih izuzeća za strane putnike iz ekonomskih razloga, uključujući, kontroverzno, neke holivudske zvijezde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije