... / Snimka iz Australije pokazuje šta je koronavirus uradio čovječanstvu

17. 10. 2021. u 13:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Australci su mjesecima bijesni zbog suludo strogih COVID ograničenja, a posljednje negativne reakcije izazvala je snimka policajaca iz Melbournea koji provjeravaju ima li jedan muškarac kojeg su zaustavili nešto u papirnatoj čaši za kafu. Naime, rekao im je kako ne nosi masku jer upravo pije napitak, piše Russia Today.

Iako nije jasno kad je tačno snimljen, video je u petak i subotu postao viralan na društvenim mrežama. Na snimci se vide dvojica policajaca koji zaustavljaju muškarca na stazi u parku. Jedan od policajaca zgrabi papirnu čašu s kafom pitajući muškarca: 'Mogu li provjeriti ima li išta unutra?' Protrese čašicu i nakon što je očito ustanovio da je unutra bilo tekućine, odmakne se i kaže: 'Uživajte u kafi.'

Isječak od 10 sekundi završava riječima muškarca upućenima policajcima: 'Isus vas sve voli. Bog vas blagoslovio. Molit ću za sve vas.'

Iako je čovjek kojeg su policajci zaustavili reagovao smireno, ljudi na društvenim mrežama ostali su u šoku zbog još jednog primjera australskog 'COVID autoritarizma'.

Australski voditelj podcasta Diogo Correa Coelho rekao je da bi muškarac bio kažnjen da je policija ustanovila da mu je čašica prazna. Ukazujući na apsurdnost situacije, rekao je: 'Poznato je da kafa ubija COVID.'

Drugi korisnici Twittera kazali su kako je ovaj slučaj pokazatelj u kolikoj su mjeri narušene lične slobode. Jedan komentator napisao je na Twitteru: 'Prije dvije godine, da nam je neko rekao da će policija provjeravati nosite li praznu čašicu kave kako biste izbjegli nošenje maske, smijali bismo mu se u lice.'

Neki su ovu situaciju usporedili s nacizmom te policiju u Melbourneu nazvali 'Gestapom za kafu'. Jedan komentator kazao je da bi samo u 'policijskoj državi' policajci provjeravali sadržaj nečije čašice kafe kako bi mogli kazniti građanina za nenošenje maske ako je čašica prazna.

Podsjetimo, Australija je uvela neka od najstrožih ograničenja na svijetu u okviru 'COVID zero' strategije, odnosno pokušaja potpunog eliminiranja virusa. Glavna zdravstvena radnica u Novom Južnom Walesu, dr. Kerry Chant, koja je stanovnicima u julu savjetovala da se suzdrže od razgovora s ljudima, kasnije je rekla da će Australci možda morati godinama nositi maske.

Stanovnici Melbournea podvrgnuti su najdužem karantinu na svijetu koji traje već više od osam mjeseci. Ograničenja su neznatno ublažena 29. septembra, kada je država Victoria postigla cilj od 80 posto vakcinisanih prvom dozom. Premijer države, Daniel Andrews, obećao je da će konačno ukinuti izolaciju 22. oktobra, kada se predviđa da će 70 posto stanovnika starijih od 16 godina biti vakcinisano s dvije doze.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)