Hrvatska doktorica se šokirala nalazima pet mjeseci nakon koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska doktorica se šokirala nalazima pet mjeseci nakon koronavirusa
FOTO: Screenshot / Hrvatska doktorica se šokirala nalazima pet mjeseci nakon koronavirusa

Doktorica iz čakovečke bolnice Ana Magdalenić gotovo godinu dana nakon preboljenja koronavirusa još uvijek osjeća posljedice. Zarazila se na radnom mjestu, na odjelu ortopedije, u decembru prošle godine.

"Mislila sam da ću se vratiti na posao nakon 10 dana, koliko je bilo trajanje izolacije. Međutim nakon 10 dana i dalje sam imala temperaturu. Nakon toga mi se javio pritisak u prsima koji je praktički bio stalan", govori Magdalenić, dr. med., specijalistica ortopedije u Županijskoj bolnici Čakovec.

Uz to, teško je disala i brzo se umarala još sedmicama. Vratila se na posao nakon gotovo tri mjeseca bolovanja. U međuvremenu je izvadila nalaze i šokirala se.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

"Tek 4-5 mjeseci nakon što sam bila zaražena s covidom otkrilo se da imam perikardijalni izljev. To je voda oko srca", rekla je ona, prenosi HRT.

Pregledima su otkriveni i ožiljci na plućnoj ovojnici. Ali, tu nije bio kraj problemima. Nisam mogla podići desno stopalo, kazala je i objasnila kako je bila riječ o upali živca. Iako se polako vraća "u formu", ni 10 mjeseci nakon preboljenja nije potpuno zdrava.

"Ja sam prije toga bila zdrava, nisam imala probleme ni s pritiskom u prsima ni s otežanim disanjem, vozila sam bicikl 25-30 km dnevno praktički bez problema. Bilo mi je jedino krivo što nisam dočekala cijepljenje koje je počelo u prvom mjesecu, a ja sam se zarazila taman prije toga", istaknula je Magdalenić.

Ali, u međuvremenu je dočekala svoju dozu. Sada se osjeća sigurnije i poziva ostale da se vakcinišu. Bolest je nova, kaže doktorica i ne znamo koliko dugo imunitet drži, a s vakcinom se ipak postiže dodatna zaštita. Mislim da je jako bitno da se čim više ljudi vakciniše, naglasila je Magdalenić. Jer i sama zna što znači raditi na COVID odjelu, a pritisak na bolnički sistem sve je veći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije