... / Hrvatska doktorica se šokirala nalazima pet mjeseci nakon koronavirusa

12. 10. 2021. u 09:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Doktorica iz čakovečke bolnice Ana Magdalenić gotovo godinu dana nakon preboljenja koronavirusa još uvijek osjeća posljedice. Zarazila se na radnom mjestu, na odjelu ortopedije, u decembru prošle godine.

"Mislila sam da ću se vratiti na posao nakon 10 dana, koliko je bilo trajanje izolacije. Međutim nakon 10 dana i dalje sam imala temperaturu. Nakon toga mi se javio pritisak u prsima koji je praktički bio stalan", govori Magdalenić, dr. med., specijalistica ortopedije u Županijskoj bolnici Čakovec.

Uz to, teško je disala i brzo se umarala još sedmicama. Vratila se na posao nakon gotovo tri mjeseca bolovanja. U međuvremenu je izvadila nalaze i šokirala se.

"Tek 4-5 mjeseci nakon što sam bila zaražena s covidom otkrilo se da imam perikardijalni izljev. To je voda oko srca", rekla je ona, prenosi HRT.

Pregledima su otkriveni i ožiljci na plućnoj ovojnici. Ali, tu nije bio kraj problemima. Nisam mogla podići desno stopalo, kazala je i objasnila kako je bila riječ o upali živca. Iako se polako vraća "u formu", ni 10 mjeseci nakon preboljenja nije potpuno zdrava.

"Ja sam prije toga bila zdrava, nisam imala probleme ni s pritiskom u prsima ni s otežanim disanjem, vozila sam bicikl 25-30 km dnevno praktički bez problema. Bilo mi je jedino krivo što nisam dočekala cijepljenje koje je počelo u prvom mjesecu, a ja sam se zarazila taman prije toga", istaknula je Magdalenić.

Ali, u međuvremenu je dočekala svoju dozu. Sada se osjeća sigurnije i poziva ostale da se vakcinišu. Bolest je nova, kaže doktorica i ne znamo koliko dugo imunitet drži, a s vakcinom se ipak postiže dodatna zaštita. Mislim da je jako bitno da se čim više ljudi vakciniše, naglasila je Magdalenić. Jer i sama zna što znači raditi na COVID odjelu, a pritisak na bolnički sistem sve je veći.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA