Procesi / Završeno saslušanje o Trumpovom opozivu, čeka se na presudu

13. 02. 2021. u 13:17:00 Fena

Shares: 0

Senatori su ispitivali tim odbrane bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i inicijatore procesa njegovog opoziva u petak, četvrtog dana saslušanja u postupku opoziva.

Demokrati pokušavaju utvrditi način na koji su Trumpove neutemeljene tvrdnje o krađi glasova radikalizirale njegove sljedbenike, dok su Republikanci nastojali dokazati da je proces opoziva "političko show suđenje" s ciljem diskreditiranja Trumpa.

Predstavnici obje stranke postavljali su pitanje da li je Trump poduzeo akciju da zaustavi nasilje.

Trumpova odbrana tvrdi da kompletan proces opoziva "nije ništa drugo osim napora na eliminiranju političkog protivnika".

Drugi proces Trumpovog opoziva bez presedana je u američkoj historiji, SAD su imale samo četiri procesa predsjedničkog opoziva – od kojih su dva bila protiv Trumpa i održana su u prošloj godini.

Nijedan američki predsjednik ni savezni zvaničnik nije bio predmetom procesa opoziva dva puta, i nijedan predsjednik nije bio opozvan nakon odlaska s dužnosti.

Pokretači procesa opoziva u Zastupničkom domu i Trumpovi advokati imali su 16 sati na raspolaganju da obrazlože svoju argumentaciju pred Senatom, ali su poslanici insistirali da se proces opoziva zaključi u četvrtak, uz još nekoliko sati ostavljenih na raspolaganje objema stranama.

Američki Zastupnički dom optužio je Trumpa za podsticanje na nemire, tvrdeći da su njegova retorika o izbornim prevarama i zapaljivi govori podstakli nasilnu masu da se okupi pred američkim Capitolom.

Pet ljudi je poginulo tokom nemira, među kojima i jedan policajac, prenosi dpa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA