Suđenje za opoziv Donalda Trumpa ustavan: Odluka Senata do ponedjeljka

0
Radiosarajevo.ba
Suđenje za opoziv Donalda Trumpa ustavan: Odluka Senata do ponedjeljka
AFP / Donald Trump

Suđenje za opoziv bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu je ustavno, a proces će se nastaviti kako nalaže zakon, odluka je američkog Senata, prenosi BBC.

Trumpovi advokati tvrdili su da njemu ne može da bude suđeno jer je napustio funkciju u Bijeloj kući. Za nastavak procesa glasalo je 56 članova i članica Senata, a 44 je bilo protiv. Jedan dio republikanaca je podržao ovakvu odluku.

Podsjećamo, Donald Trump je optužen za poticanje demonstranata na nerede u Kongresu početkom januara.

Hiljade njegovih pristalica okupilo se 6. januara u Washingtonu na protestu podrške Trumpu koji je bez iznošenja dokaza tvrdio da je pokraden na predsjedničkim izborima prošle godine.

Predstavnici demokrata koji vode ovu proceduru otvorili su raspravu pokazujući montirani video snimak Trumpovog govora i nerede koji su uslijedili.

Trumpovi advokati tvrdili su da je protivustavno da bivši predsjednik prolazi kroz ovakvu proceduru i optužili demokrate da imaju političke motive.

Rezultat glasanja pokazuje da je šestoro republikanaca glasalo da se proces nastavi.

Uprkos tome, sve su prilike da će Trump izbjeći konačan opoziv, jer da bi se to desilo, potrebno je da glasa dvije trećine od ukupno 100 predstavnika u Senatu.

Ako bi ipak bio proglašen krivim, to bi značilo i automatsku zabranu bavljenja javnom funkcijom.

Mediji u Americi navode da je Trump, koji je na Floridi gledao televizijski prenos procesa, bio veoma ljut zbog načina na koji su ga branili saradnici.

Obje strane će od srijede u podne imati priliku da detaljnije iznesu argumentu, u maksimalnom trajanju od po 16 sati.

Očekuje se da to iznošenje argumenata potraje do vikenda, a onda će senatori moći da postavljaju pitanja.

U ovom trenutku nije jasno da li će tužioci poslije toga tražiti da se svjedoci pojave pred Senatom, kao i da li će morati da budu privedeni ako dobiju dobrovoljno da dođu.

Trump je istakao da neće dobrovoljno svjedočiti.

Predstavnici obje strane žele brz proces, pogotovo što se administracija aktuelnog predsjednika Joe Bidena bori za podršku paketu pomoći za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

Očekuje se da do ponedjeljka Senat osudi ili oslobodi Donalda Trumpa krivice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije