Otvorena još jedna istraga protiv Donalda Trumpa, ovaj put zbog poziva

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena još jedna istraga protiv Donalda Trumpa, ovaj put zbog poziva
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Tužitelji okruga Fulton pokrenuli su istragu zbog pokušaja bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa da poništi izborne rezultate u državi Georgia, a predmet istrage je i telefonski poziv koji je uputio državnom tajniku Bradu Raffenspergeru u kojem ga je Trump pritiskao da "pronađe" dovoljno glasova koji bi pomogli da preokrene svoj izborni gubitak.

U srijedu je Fani Willis, nedavno izabrana demokratska tužiteljica u okrugu Fulton, poslala pismo brojnim dužnosnicima u državnoj vladi, uključujući Raffenspergera, tražeći da čuvaju dokumente u vezi s Trumpovim pozivom, što je rekao izvor upućen u sadržaj pisma, piše The New York Times.

U pismu se izričito navodi da je zahtjev dio kriminalističke istrage.

Ovo čini Geogiju drugom državom, nakon New Yorka, u kojoj je Trump suočen s istragom. Ona dolazi u momentu kada je malo vjerovatno da će potencijalni porotnici biti naklonjeni bivšem američkom predsjedniku. Naime, okrug Fulton obuhvaća veći dio Atlante i u velikom je broju ovdje podržan Joe Biden na predsjedničkim izborima održanim u novembru.

Tužiteljica Willis nekoliko sedmica je vagala hoće li otvoriti istragu, nakon što je telefonski poziv Trumpa gospodinu Raffenspergeru 2. januara "uzbunio" izborne stručnjake koji su to nazvali "vanrednom intervencijom u izborni proces države".

Taj poziv bio je jedan od nekoliko Trumpovih pokušaja da nagovori najviše republikanske zvaničnike u državi da "otkriju" slučajeve prevara s glasovima koje bi mogle promijeniti ishod glasanja u njegovu korist.

Početkom decembra pozvao je i guvernera Briana Kempa i pritiskao ga da sazove posebno zakonodavno zasjedanje kako bi poništio gubitak na izborima. Također, kasnije tog mjeseca, Trump je nazvao i državnog istražitelja.

Bivši tužioci su rekli da bi pozivi Donalda Trumpa mogli biti u suprotnosti s najmanje tri državna zakona. Jedno je podsticanje kriminala za vršenje izborne prevare, što može biti ili teško krivično djelo ili prekršaj (kao teško krivično djelo kažnjava se najmanje godinu dana zatvora). Postoji i povezana optužba za zavjeru koja se može tretirati bilo kao prekršaj, bilo kao krivično djelo. Treći zakon zabranjuje "namjerno miješanje" u "izvršavanje izbornih dužnosti" druge osobe.

Pobjeda Joea Bidena u Georiji potvrđena je nakon što su izborni službenici ponovno certificirali rezultate predsjedničkih izbora u državi u tri odvojena prebrojavanja glasačkih listića. Rezultati pokazuju da je Biden pobijedio sa prednošću od oko 12.000 glasova.

Biden bio je prvi demokrata koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u Georgiji od 1992. godine. Trump je optužio guvernera Briana Kempa i gospodina Raffenspergera, obojicu republikanca, da nisu učinili dovoljno da mu pomognu da poništi rezultat nakon izbora.

Kemp i Raffensberger oduprli su se brojnim napadima gospodina Trumpa koji je guvernera nazvao "nesretnim", a državnog tajnika pozvao je da podnese ostavku, navodi The New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije