Zastupnici se vratili u Kongres: Ovo je bio mračan dan u historiji

0
Radiosarajevo.ba
Zastupnici se vratili u Kongres: Ovo je bio mračan dan u historiji
Foto: EPA-EFE / Capitol

Zastupnici su se vratili u salu američkog Kongresa, koji je opet počeo zasjedanje.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država objavila je da će se nastaviti zajednička sjednica, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik.

“Kongres će nastaviti s prebrojavanjem elektorskih glasova u srijedu navečer nakon što je Kapitol očišćen od pro Trumpovih okupatora“, poručila je Pelosi.

Upad u zgradu Kapitola je prekinuo zajedničko zasjedanje Zastupničkog doma i Senata o Elektroskom koledžu, kojim se trebalo formalizirati rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden, ali i nadolazeću inauguraciju planiranu za 20. januar

"Danas je bio mračan dan u histoji američkog Kapitola... najoštrije osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo ... onima koji su danas napravili pustoš u našem Kapitolu, želim reći - niste pobijedili. Nasilje nikad ne pobjeđuje. Sloboda pobjeđuje... vratimo se na posao", poručio je potpredsjednik SAD-a Mike Pence na početku ponovnog zasjedanja.

Zastupnici su poručili da ovakvi događaji neće da ih zaustave da završe svoju zakonsku obavezu.

Oni su istaknuli da će demokratija da pobijedi bez obzira na sve što se desilo.

"Mi smo odlučni i optimistični. U Americi mi uvijek prevaziđemo izazove koji su pred nama, tako će biti i ovaj put", kazao je predsjednik demokrata u Kongresu SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije