CNN: Demokrate preuzimaju Kongres, prvi put u deceniji

0
Radiosarajevo.ba
CNN: Demokrate preuzimaju Kongres, prvi put u deceniji
Foto: EPA-EFE / Raphael Warnock

Demokratska stranka preuzet će kontrolu nad Kongresom prvi put u deceniji, nakon što su demokrate Raphael Warnock i Jon Ossoff pobijedili u drugom krugu izbora u Senatu u Georgiji, projicirao je CNN.

Rezultati izbora izazvali su pomutnju u Washingtonu, koji je u novembru vidio kako su republikanci postigli dobitak u domu i zadržali kontrolu nad Senatom. Ali, sada Georgia daje novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu moć da progura nominacije u vladi bez republikanske podrške i potencijalno donese opsežni liberalni zakon.

Nova rasprava o Bidenovom dnevnom redu već započinje nakon Warnockove pobjede nad republikanskom senatoricom Kelly Loeffler u utorak. Warnock je postao prvi crni senator izabran u Georgiji, a Ossoff (33) će biti prvi židovski senator u državi.

Ovo znači da će Senat biti podijeljen između 50 i 50, no izabrana potpredsjednica Kamala Harris će donijeti presudni glas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije