Obratio se Joe Biden i poslao dva poziva - Trumpu i "bandi koja je napala Capitol"

1
Radiosarajevo.ba
Obratio se Joe Biden i poslao dva poziva - Trumpu i "bandi koja je napala Capitol"
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Vi gledate, ja gledam šta se dešava. Demokracija je napadnuta, ovo nismo vidjeli u modernim vremenima.

Kazao je ovo večeras Joe Biden, demokrata koji je pobijedio Donalda Trumpa na novembarskim izborima u SAD-u, i koji bi 20. januara na inauguraciji trebao postati novi američki predsjednik.

"Ovo je napad na predstavnike naroda, na policiju Capitol Hilla, na državne službenike koji rade u srcu naše zemlje. Ove scene kaosa na Capitolu nisu odraz istinske Amerike. Oni ne predstavljaju ono što smo mi. Ovo je mali broj ekstremista. Ovo je nered, kaos...I ovo mora stati odmah", kazao je Biden.

Istaknuo je, ne štedeći riječi:

"Ja pozivam ovu bandu da se povuče i da omogući demokraciji da ide naprijed."

A onda je počeo:

"Riječi predsjednika nešto znače, bez obzira koliko on bio dobar i loš. Pozivam predsjednika Trumpa da se pojavi odmah na nacionalnoj televiziji i da ispuni svoju zakletvu, odbrani Ustav i da zahtijeva da ova opsada stane.

Ući u Capitol, razbijati, ulaziti u urede, u Senat, u Predstavnički dom...to je pobuna, to nije protest. To gleda svijet, gledaju Amerikanci... ja sam šokiran i tužan.

Mi smo tolerancija, mi smo uvijek bili tolerancija. Ovo je bolan podsjetnik da je demokracija krhka i da se mora održati."

Završio je riječima:

"Neka Bog blagoslovi Ameriku, neka zaštiti sve one koji su na Capitolu, koji su došli da sačuvaju mir. Hvala vam."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije