Grupa republikanskih senatora želi u Kongresu osporiti Bidenovu pobjedu

0
Hina
Grupa republikanskih senatora želi u Kongresu osporiti Bidenovu pobjedu
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Republikanski senator Ted Cruz predvodit će grupu od 11 republikanaca koji će iduće sedmice u Kongresu pokušati osporiti pobjedu Joea Bidena u simboličnom potezu koji teško može spriječiti demokrata da preuzme dužnost, javljaju agencije u subotu.

Senator Josh Hawley bio je prvi koji je ranije ove sedmice najavio da će se 6. janura usprotiviti u Kongresu potvrdi rezultata elektorskog kolegija.

Svi senatori trebaju u nedjelju prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa.

U izjavi objavljenoj u subotu, senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnivanje komisije koje će istražiti moguće "izborne prevare". U roku od deset dana komisija treba provesti reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsjedničkih kandidata bila izjednačena.

U izjavi se ne navodi o kojim je državama riječ.

Ako se ta revizija ne provede, "6. januara odbacit ćemo elektore spornih država", navode potpisnici.

Prema američkom izbornom sistemu, elektorski kolegij potvrđuje rezultate izbora s birališta i tako je 14. decembra kolegij potvrdio da je Biden dobio 306 elektorskih glasova, a Donald Trump 232.

Oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat trebaju na konstituirajućoj sjednici u srijedu potvrditi te rezultate, što je uglavno ceremonijalni postupak.

Republikanac Donald Trump odbija priznati da je Biden pobijedio na izborima 3. studenoga i pobjedu je pokušao osporiti brojnim tužbama o izbornim nepravilnostima i prevarama, no sve su mu tužbe odbačene. U Zastupničkom domu, u kojem demokrati imaju većinu, više od stotinu republikanskih zastupnika glasat će protiv potvrde izbornih rezultata, navodi CNN. 

Međutim, ni u jednom domu nemaju pobunjeni republikanci nemaju dovoljno glasova da uspiju u svojoj misiji. Predsjednik Joe Biden treba prisegnuti 20. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije