Fahrudin Radončić o migrantskoj krizi, koronavirusu, Mostaru i Joe Bidenu

3
N.I.
Fahrudin Radončić o migrantskoj krizi, koronavirusu, Mostaru i Joe Bidenu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Na novogodišnjoj pres konferenciji Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, lider ove stranke, kazao je da je godina iza nas obilovala brojnim problemima.

"Situacija je takva da je ekonomska kriza na vrhuncu, odgovori Vijeća ministara BiH nisu dobri, mnogo je otkaza i nezaposlenja", kazao je Radončić.

On je istaknuo da je pravi haos sa migrantskom krizom.

"Očekujem da će Vijeće minsitara i Selmo Cikotić, te Bošnjačka politika za jedno sa HDZ-om i SNSD-om vrati na program zapošljavanja graničnih policijaca, te da se vrati na put koji sam započeo. Potrebno je početi sa legalnim deportacijama. Kada smo kod strategije, vidi se potpuni izostanak koordinacije", poručio je Radončić.

Lider SBB-a ističe da ne čudi podatak koliko imamo umrlih u BiH od COVID-a, te da imamo situaciju da se niko ne pita zašto imamo toliko umrlih.

"Kada je pandemija u pitanju vidimo da se davanje vakcina zapoćčelo kod naših susjeda. A da u BiH niko ne zna kada će vakcina doći, kada će doći i čije su to nadležnosti. Zato treba hitno apelovati na VM da reaktivira rad koordinacionog tijela", rekao je on.

SBB je još 2010. godine istaknuo u svom programu brobu protiv korupcije.

"Sticajem okolnosti jučer je Sud BiH potvrdio optužnicu za više od 10 miliona maraka uništenih sredstava. Tužilaštvo BiH je bilo pod velikim pritiskom da odustane od takve optužnice. Mislim da je dobro što se došlo do promjene na čelu VSTV-a. S druge strane treba se gledati u Sud BiH kao nešto što je sveta zgrada", poručio je Radončić.

Tužilastvo BiH pokrenulo je veliki broj istraga oko funckcinera, te im je potrebno dati podršku u radu.

"Imamo slučajeve da je gospodin Božo Mihajlović, prvo osuđen, pa je SDA reagirala i ona je poništena. Da ne govorimo da propust protiv Gorana Salihovića polahko topi taj slučaj", kazao je Radončić.

Opzocione stranke trebaju da se okrenu u stvaranje fer uslova gdje se izbori neće kriminalizirati, istaknuo je on.

"Izbori u Mostaru su pokazali situaciju na jedan slikovit način. Tamo ko god da bude gradonačelnik, bitno je da on dobro radi za građane. BiH se mora osloboditi svake vrste paternalizma. Mislim da moramo sami rješavati svoje probleme i u Mostaru i Sarajevu", rekao je lider SBB-a.

Nakon jučerašnje odluke Suda BiH da se potvrdi optužnica u slučaju respiratori, Radončić smatra da Fadil Novalić mora razmotriti koliko i kako može obnašati funkciju premijera FBiH, jer će jednom sedmično imati ročište.

"Želim napomenuti da u idućoj godini moramo učiniti sve, da krene infrastrukturni razvoju. Vidjeli ste na projektu autoputa Sarajevo-Beograd, Srbija je odradila veliki posao, a mi faktički nismo odredili ni rutu. Odgovarajući nivou trebaju se posvetitii da što prije krenemo sa realizacijom ovog projekta", istaknuo je on.

Radončić kaže da je možda i najbolja vijest dolazak Joe Bidena na poziciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

"Joe Biden, otvata novu opciju i imamo optimizam da će se stvari kretati nabolje", zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije