Barack Obama nakon haosa u Washingtonu: Kakva sramota za našu naciju

1
Radiosarajevo.ba
Barack Obama nakon haosa u Washingtonu: Kakva sramota za našu naciju
EPA / Barack Obama

"Historija će se s pravom sjećati današnjeg nasilja na Kapitolu, potaknutog predsjednikom koji je zasjeo i koji i dalje neutemeljeno laže o ishodu zakonitih izbora, kao trenutka velike sramote za našu naciju.

Ali, šalili bismo se kad bismo to tretirali kao totalno iznenađenje."

Reakcija je ovo bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame na današnje sukobe u Washingtonu, kada su Trumpove pristalice napale pa upale u Capitol, zgradu američkog Kongresa i, kako je vole zvati, "dom američke demokracije".

"Već dva mjeseca politička stranka i prateći medijski ekosistem prečesto nisu voljni reći svojim sljedbenicima istinu - da ovo nisu bili izbori na kojima je Trump izgubio za par glasova i da će izabrani predsjednik Joe Biden biti inauguriran 20. januara.

Njihova fantastična pripovijest je spirala sve dalja i dalja od stvarnosti, a gradi se na godinama zasijanih ogorčenja. Sad vidimo posljedice, zbrkane u nasilni krešendo", napisao je Obama.

Poručio je da republikanski čelnici imaju jasan izbor u oskvrnjenim komorama demokracije: "Oni mogu nastaviti ovom cestom i nastaviti potpirivati bijesne požare. Ili mogu odabrati stvarnost i poduzeti prve korake prema gašenju plamena. Oni mogu odabrati Ameriku."

"Razveselilo me kad sam danas vidio da mnogi članovi predsjednikove stranke snažno govore. Njihov glas dodaje se onim glasovima republikanskih državnih i lokalnih izbornih dužnosnika u državama poput Georgije koji su odbili biti zastrašeni i časno su izvršili svoje dužnosti.

Trebamo još vođa poput ovih - upravo sada i u danima, tjednima i mjesecima koji slijede dok izabrani predsjednik Joe Biden radi na obnavljanju zajedničke svrhe naše politike. Na svima nama kao Amerikancima, bez obzira na stranku, je da ga podržimo u tom cilju", zaključio je Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije