Boško Jakšić: Večerašnje scene su opasna varnica jedne duboko podijeljene zemlje

2
Radiosarajevo.ba
Boško Jakšić: Večerašnje scene su opasna varnica jedne duboko podijeljene zemlje
Foto: EPA-EFE / Capitol

Poznati vanjskopolitički analitičar iz Beograda Boško Jakšić kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su večerašnje scene iz Sjedinjenih Američkih Država "nesumnjivo opasne vranice jedne duboko podijeljene zemlje".

Piše: F. V.

"Obračun sa neistomišljenicima je Donald Trump ohrabrivao i u predizbornoj kampanji, i tokom vlasti u Bijeloj kući. A posebno nakon što je najavio da neće priznati rezultate izbora za koje i dan danas tvrdi da su pokradeni.

Dakle, pomalo je otužno gledati sve te scene i Donalda Trumpa koji za to vrijeme sjedi negdje i posmatra putem TV-a ove događaje koji više podsjećaju na Bjelorusiju nego na Ameriku", kazao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, Trump je na samom kraju svoga mandat još jednom zanemario svoje predsjedničke dužnosti.

"Ove scene bi mogle biti pravi, istinski legat njegove katastrofalne i arogantne politike", ocijenio je.

Smatra da ovo, ipak, ne može da ode predaleko.

"Ali ovo jeste jedan veoma ozbiljan simptom. On nagovještava koliko će predsjednik Biden imati težak zadatak da pomiri Ameriku. Dakle, razni izgrednici će biti kažnjeni zatvorskim kaznama za ovo lupanje i upadanje u zgradu Kongresa. Taj dio fizički je biti mnogo lakše riješiti od političkog, od poruke koja su večeras upućene sa Capitola", rekao je Jakšić.

Stotine pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom tokom očiglednog pokušaja juriša na zgradu Capitola.

Kako smo ranije javili, video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu.

"Washington Post" izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Capitola evakuisane

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije