Zašto toliko mnogo beba umire od COVID-a u Brazilu?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto toliko mnogo beba umire od COVID-a u Brazilu?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Više od godinu dana pandemije, smrt u Brazilu sada je na vrhuncu.

No, unatoč velikom broju dokaza da COVID-19 rijetko ubija malu djecu, u Brazilu je 1300 beba umrlo od ovog virusa. Jedan je liječnik odbio testirati jednogodišnjeg sina Jessike Ricarte na COVID, rekavši da njegovi simptomi ne odgovaraju profilu virusa. Dva mjeseca kasnije mališan je umro od komplikacija bolesti.

Nakon dvije godine pokušaja i neuspjelih tretmana plodnosti, učiteljica Jessika Ricarte gotovo je odustala od stvaranja obitelji. Tada je ostala trudna i rodila Lucasa.

Prvo je posumnjala da nešto nije u redu kad je Lucas, ljubitelj hrane, izgubio apetit. Lucasova kuma, medicinska sestra, sugerirala je da ga možda samo boli grlo. No nakon što je dobio tempraturu i malo otežano disanje, Jessika ga je odvela u bolnicu i zatražila da se testira na COVID.

"Doktor je stavio oksimetar. Lucasov nivo bio je 86 posto. Sad znam da to nije normalno", kaže Jessika. Ali, nije imao groznicu, pa je doktor rekao: "Draga, ne brini. Nema potrebe za COVID testom. To je vjerojatno samo manja upala grla."

Smrtonosno kašnjenje

Rekao je Jessiki da je COVID-19 rijedak kod djece, dao joj je antibiotike i poslao je kući... Uprkos njenim sumnjama, u to vrijeme nije bilo mogućnosti da Lucas testira privatno. Jessika kaže da su neki od njegovih simptoma nestali na kraju desetodnevne terapije antibiotikom, ali umor je ostao - kao i njezina zabrinutost zbog koronavirusa. Bio je ovo maj 2020, a epidemija koronavirusa je rasla. Dvije su osobe već umrle u njenom gradu Tamboril u Ceará na sjeveroistoku Brazila, piše BBC.

Jessikin suprug Izrael bio je zabrinut da će još jedan posjet bolnici povećati rizik da se ona i Lucas zaraze. Ali, sedmice su prolazile, a Lucas je postajao sve umorniji ... Početkom juna, Lucas je počeo kontinuirano povraćati i Jessika je znala da mora hitno djelovati. Vratili su se u bolnicu, gdje ga je ljekar ipak testirao na COVID. Lucasova kuma, koja je tamo radila, javila je paru da je njegov rezultat testa bio pozitivan.

"U to vrijeme bolnica nije imala ni reanimaciju", kaže Jessika.

Lucas je prebačen na dječju intenzivnu njegu u Sobralu, udaljenom više od dva sata, gdje mu je dijagnosticirano stanje zvano multi-sistemski upalni sindrom (MIS). Ovo je ekstremni imunološki odgovor na virus kod djece, koji može izazvati upalu vitalnih organa.

Stručnjaci kažu da je sindrom, koji pogađa djecu do šest sedmica nakon što su zaražena koronavirusom, rijedak, ali vodeća epidemiologinja dr. Fatima Marinho s Univerziteta u Sao Paolu kaže da tokom pandemije vidi više slučajeva MIS-a nego ikad prije

Doktorica Manuela Monte, pedijatrica koja je Lucasa liječila više od mjesec dana na intenzivnoj njezi u Sobralu, rekla je da je iznenađena da je njegovo stanje toliko ozbiljno, jer nije imao faktora rizika.

Većina djece pogođene COVID-om ima komorbiditete - postojeća stanja poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti - ili imaju prekomjernu težinu, navodi Lohanni Tavares, pedijatrijska infektologinja u Dječjoj bolnici Albert Sabin u Fortalezi, glavnom gradu države. Ali, to nije bio slučaj s Lucasom. Tokom 33 dana dok je Lucas bio na intenzivnoj njezi, Jessika ga je vidjela samo tri puta. Iako je imao i moždani udar, činilo se da će se oporaviti...

Priča kao upozorenje

"Te sam noći ugasila zvuk na mobitelu. Sanjala sam da mi je Lucas prišao i poljubio me u nos. A san je bio sjajan osjećaj ljubavi, zahvalnosti i probudila sam se vrlo sretna. Tada sam vidjela mobitel i deset poziva od doktora. "

Doktor je rekao Jessiki da su Lucasu otkucaji srca i nivo kisika naglo opali te je umro rano tog jutra. Sigurna je da bi preživio da su ga testirali kada je to zatražila početkom maja.

"Važno je da liječnici, čak i ako misle da nije COVID, naprave test kako bi eliminirali mogućnost", kaže ona. "Beba ne može reći šta osjeća, pa ovisimo o testovima."

Doktorica Monte, koja je liječila Lucasa, slaže se. Kaže da iako se MIS ne može spriječiti, liječenje je puno uspješnije ako se stanje dijagnosticira i rano liječi: "Što prije dobiju specijalnu njegu, to bolje", kaže ona. "U bolnicu je stigao već kritično bolestan. Vjerujem da je mogao imati drugačiji ishod da smo ga mogli ranije liječiti."

Jessika sada želi podijeliti Lucasovu priču kako bi pomogla drugima.

Postoji zabluda da djeca imaju nula rizika za COVID, kaže i dr. Fatima Marinho, koja je ujedno i viša savjetnica međunarodne zdravstvene nevladine udruge Vital Strategies. Njeno istraživanje otkrilo je da je šokantno velik broj djece i beba pogođen virusom.

Između februara 2020. i 15. mart 2021, COVID-19 ubio je najmanje 852 brazilske djece do devet godina, uključujući 518 beba mlađih od godinu dana, prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva. No, dr. Marinho procjenjuje da je broj duplo veći. Ozbiljan problem preniskog prijavljivanja zbog nedostatka COVID testiranja smanjuje brojeve, kaže ona.

Doktorica Marinho izračunala je višak smrtnih slučajeva od nespecificiranog akutnog respiratornog sindroma tokom pandemije i otkrila da je bilo 10 puta više smrtnih slučajeva od neobjašnjivog respiratornog sindroma nego prethodnih godina. Dodajući ove brojke, ona procjenjuje da je virus zapravo ubio 2.060 djece mlađe od devet godina, uključujući 1.302 bebe.

Zašto se ovo događa?

Stručnjaci kažu kako je ogroman broj slučajeva COVID-a u zemlji - drugi najveći na svijetu - povećao vjerojatnost da brazilske bebe i mala djeca budu pogođeni.

"Naravno, što više slučajeva imamo i, kao rezultat, više hospitalizacija, to je veći broj smrtnih slučajeva u svim dobnim skupinama, uključujući djecu. Ali, da se pandemija kontrolirala, ovaj se scenarij očito mogao svesti na minimum", kaže Renato Kfouri, predsjednik Naučnog odjela za imunizaciju Brazilskog društva za pedijatriju.

Tako visoka stopa zaraze preplavila je čitav brazilski zdravstveni sistem. Diljem zemlje opskrba kisikom smanjuje se, nedostaje osnovnih lijekova, a u mnogim bolnicama diljem zemlje jednostavno više nema kreveta.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nastavlja se protiviti lockdownu, a stopu zaraze pokreće soj nazvan P.1 koji se pojavio u Manausu na sjeveru Brazila prošle godine i smatra se da je puno zarazniji. 

Naučnici naglašavaju da je rizik od smrti u ovoj dobnoj skupini i dalje "vrlo nizak" - trenutne brojke sugeriraju da su samo 0,58 posto od 345.287 brazilskih smrtnih COVID slučajeva do danas činila djeca u dobi od 0 do 9 godina - ali to je više od 2.000 djece.

"Brojevi jesu stvarno zastrašujući", kaže dr. Carneiro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije