Brazil u velikim problemima, nedostaje lijekova i kisika za COVID pacijente

1
Radiosarajevo.ba
Brazil u velikim problemima, nedostaje lijekova i kisika za COVID pacijente
Foto: EPA-EFE / Brazil je treća najpogođenija zemlja pandemijom koronavirusa u svijetu

U bolnicama Brazila jučer je ponestalo lijekova potrebnih za sediranje pacijenata s COVID-19, pa Vlada hitno pokušava uvesti zalihe iz drugih zemalja.

Ministar zdravstva Marcelo Queiroga izjavio je kako o hitnom osiguranju lijekova razgovaraju sa Španjolskom i drugim zemljama. Dodao je i kako se bolnice bore da dobiju dovoljne količine kisika, piše Hina.

Zbog stanja širom Brazila, jedne od najteže pogođenih zemalja pandemijom COVID-19, pod sve je većim međunarodnim pritiskom brazilski predsjednik Jairo Bolsonaro.

Humanitarna udruga Liječnici bez granica ocijenila je kako je "neuspjeli odgovor" Brazila na pandemiju doveo do hiljada smrtnih slučajeva koje je bilo moguće izbjeći te do humanitarne katastrofe koja bi se još mogla pogoršati.

Brazil je dosad zabilježio ukupno 361.884 smrtnih slučajeva od koronavirusa, samo SAD ima više, a ukupno je potvrđeno gotovo 13,7 milijuna potvrđenih slučajeva bolesti.

Trenutno više Brazilaca svakodnevno umire od virusa nego bilo gdje drugdje na svijetu, a ta najveća država Južne Amerike u četvrtak je izvijestila o još 3.560 smrtnih slučajeva.

Predsjednik Bolsonaro se protivio lockdownu te održavao masovne događaje na kojima se često nisu nosile masku, a tek je nedavno prihvatio vakcine kao moguće rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije