Stručnjaci upozoravaju: Brazil je na rubu još veće nesreće

0
AA
Stručnjaci upozoravaju: Brazil je na rubu još veće nesreće
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Brazil je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa u kojoj je registrovana četvrtina ukupnih smrtnih slučajeva od COVID-19 u svijetu.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je nacija na rubu još veće nesreće.

Sedmodnevni prosjek od 2.400 smrtnih slučajeva u zemlji dosegao je 3.000 u roku od nekoliko sedmica. To je gotovo najgori nivo koji je vidio SAD, iako Brazil ima dvije trećine stanovništva. U petak je zabilježno 3.650 smrtnih slučajeva i postoji zabrinutost da bi broj uskoro mogao iznositi i 4.000.

Miguel Nicolelis, profesor neurobiologije sa Univerziteta Duke, upozorio je da će ukupan broj preminulih od posljedica zaraze dosegnuti 500.000 do jula, a premašiti američke brojke do kraja godine.

"Prekoračili smo nivo koji nikada nismo mogli zamisliti za zemlju koja ima javni zdravstveni sistem, historiju efikasnih imunizacijskih kampanja i zdravstvene radnike koji su bez premca u svijetu", rekao je Nicolelis, koji je epidemiolog.

Poručio je da je "sljedeća faza kolaps zdravstvenog sistema".

Doktor Jose Antonio Curiati, nadzornik u bolnici das Clinicas u Sao Paulu, najvećem bolničkom kompleksu u Latinskoj Americi, rekao je da su kreveti u toj bolnici puni, a pacijenti i dalje pristižu.

Ranije ovog mjeseca na sjeveroistoku Piauije, medicinska sestra Polyena Silveira plakala je pored COVID pacijenta koji je umro na podu zbog nedostatka kreveta u bolnici. Fotografija se brzo proširila društvenim mrežama i bila je poziv vlastima za buđenje.

Brazilski državni institut za nauku i tehnologiju "Fiocruz" pozvao je u utorak na 14-dnevnu blokadu kako bi se prijenos smanjio za 40 posto.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro protivi se mjerama kao što su ograničavanje kretanja, nošenje maski, a kritikovao je i mjere donešene za područje Rio de Janeira.

Naime, u Rio de Janeiru od 5. marta zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i trgovina nakon 21 sat i uveden je policijski sat od 23 do 5 sati po lokalnom vremenu.

Više od 500 najutjecajnijih ekonomista i rukovodilaca u državi ove sedmice napisalo je otvoreno pismo pozivajući na masovnu vakcinaciju i osuđujući trenutnu situaciju kada su mjere u pitanju. Rekli su da je kontroverza oko ekonomskih učinaka socijalne distance lažna dilema i da bi svi nivoi vlasti trebali biti spremni za provođenje hitnog zaključavanja.

U Brazilu je dvije doze vakcine protiv COVID-19 primilo manje od dva posto građana, što stručnjaci smatraju sramotnim za zemlju koja se dugo smatra globalnim modelom za programe vakcinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije