! / Za 24 sata u Brazilu registrirano više od 100 hiljada novih slučajeva COVID-a

26. 03. 2021. u 07:20:00 Hina

Shares: 0

Brazil je zabilježio rekordnih 100.158 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, priopćilo je brazilsko ministarstvo zdravstva, uslijed eksplozije epidemije i posljedičnog jačanja pritisaka na predsjednika Jaira Bolsonara.

Rekordni podaci, povrh 2.777 novih umrlih od posljedica COVID-a, zabilježeni su dan nakon što je Brazil premašio brojku od 300 tisuća ukupnog broja umrlih u pandemiji, što je najveći broj žrtava te bolesti u svijetu, iza Sjedinjenih Država.

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu rezultat je kombinacije sporog procjepljivanja, nepostojanja koordinacije na nacionalnoj razini i zarazne lokalne varijante virusa.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju. Njegovi pokušaji da sabotira uvođenje karantena, pokazivanje prezira prema nošenju maski, te neprekidno izazivanje sumnje u cjepiva, naišli su na oštre kritike.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA