COVID užas u Brazilu: Od jučer umrlo 2000 ljudi, više od 76 hiljada novozaraženih

1
Hina
COVID užas u Brazilu: Od jučer umrlo 2000 ljudi, više od 76 hiljada novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Brazil, 11. mart 2021.

U Brazilu je u posljednja 24 sata registrirano 76.178 osoba zaraženih koronavirusom i 1.977 umrlih, priopćilo je u subotu brazilsko Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva navelo je i da je u toj zemlji do sada od koronavirusa umrlo 277.102 osoba, a tim virusom zaraženo je 11.439.558 osoba.

Naučnici upozoravaju kako bi nekontroliran rast novozaraženih koronavirusom u Brazilu mogao ugroziti borbu protiv pandemije na svjetskom nivou.

Zarazniji P1 soj postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi se širenje zaraze moglo usporiti.

"Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvaća šta to znači.

Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa", kazao je dr. Roberto Kraenkel, biološki matematičar iz COVID-19 centra u Brazilu za Washington Post.

Kolaps bolničkog sistema

U Brazilu je bolnički sistem na rubu kolapsa, a zemlja je daleko od procijepljenosti.

U Porto Alegreu na jugu Brazila, glavna referentna covid-bolnica prestala je primati nove pacijente jer su zauzeti svi njezini kreveti intenzivne njege. Fotograf Reutersa vidio je kako pacijenti na respiratorima ispunjavaju sobe za hitne slučajeve.

"Ovo je upozorenje. Dostigli smo kapacitet i ljudi moraju postati svjesni koliko je situacija loša", rekao je direktor bolnice Conceiçao Claudio Oliveira.

To je prvi put da je bolnica odbila pacijente od epidemije H1N1 2009. godine. Oliveira je rekao novinarima da je bolnica zatvorila vrata kako bi izbjegla kolaps zdravstvene zaštite za tamošnje pacijente s covidom.

Dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže protiv zatvaranja i potiče Brazilce da izlaze iz svojih domova, guverneri i gradonačelnici vode borbu kako bi proveli ograničenja, često uzalud moleći stanovništvo koje se prekalilo u sve većoj plimi epidemije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije