Naučnici upozorili na nove sojeve: "Ovo je katastrofa"

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici upozorili na nove sojeve: "Ovo je katastrofa"
Foto: EPA-EFE / Manaus, Brazil, 11. mart 2021

Naučnici upozoravaju kako bi nekontroliran rast novozaraženih koronavirusom u Brazilu mogao ugroziti borbu protiv pandemije na svjetskom nivou.

Zarazniji P1 soj postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi se širenje zaraze moglo usporiti.

"Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvaća šta to znači.

Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa", kazao je dr. Roberto Kraenkel, biološki matematičar iz COVID-19 centra u Brazilu za Washington Post.

U Brazilu je bolnički sistem na rubu kolapsa, piše Jutarnji, a zemlja je daleko od procijepljenosti.

"Nijedna država neće biti sigurna dok god sve države pojedinačno ne uspostave kontrolu nad rastom novozaraženih", kazala je dr. Denise Garret, potpredsjednica primijenjene epidemiologije na Sabin Vaccine institutu u Washingtonu.

"Možemo se cijepiti koliko želimo i postići imunitet krda, no dok god je izbijanje epidemije nekontrolirano u pojedinim zemljama, granice za virus će i dalje biti otvorene. Zemlje poput Brazila gdje nema restrikcija i gdje je virus na slobodi, pravo su leglo za širenje novih sojeva", kazala je Garret koja ističe kako je prirodni imunitet osoba koje su već preboljele koronu manje otporan na nove varijante, te da su podložni reinfekciji.

"Pitanje je vremena. Ovdje u Americi je dobra vijest što cijepljenje ide brzo, moramo pokušati ovo kontrolirati, jer čini se da cjepivo djeluje na nove sojeve, barem što se tiče sprječavanja teških slučajeva i hospitalizacija.

No nema garancije, virus se prebrzo razvija i ako druge države nešto ne poduzmu, brzo će biti ovdje. Jako je bitno sada što druge države čine po pitanju mjera i cijepljenja. Razumijem da pojedine države žele prvo cijepiti svoje građane, no ako nema jednake raspodjele cjepiva, prijetnja će za svijet postojati dok god virus u pojedinim državama divlja", zaključila je.

Dodajmo da su u Brazilu jučer imali 78.297 novih slučajeva, a umrlo je 2.207 oboljelih. Trenutno je aktivno više od milion slučajeva, od čega je njih više od osam hiljada u teškom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije