Brazilska varijanta koronavirusa mutira, naučnici strahuju da može postati opasnija

0
Radiosarajevo.ba
Brazilska varijanta koronavirusa mutira, naučnici strahuju da može postati opasnija
Foto: EPA-EFE / Manaus, Brazil, 11. mart 2021

Brazilski soj koronavirusa P1, koji je odgovoran za smrtonosni val infekcije COVID-19 u latinoameričkoj zemlji što je podiglo međunarodnu uzbunu, mutira na načine koji bi mogli poboljšati mogućnost virusa da izbjegne antitijela, tvrde naučnici koji proučavaju virus.

Istraživanje instituta za javno zdravstvo Fiocruz koje je proveo nad varijantama koje kruže Brazilom pronašlo je mutacije u području tzv. šiljka koji virus koristi za ulazak i zarazu naših ćelija.

Te bi promjene, kako su rekli naučnici, mogle učiniti virus otpornijim na vakcine - koje ciljaju upravo protein 'šiljka' - s potencijalno ozbiljnim posljedicama u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

"Vjerujemo da je ovo još jedan mehanizam bijega koji virus stvara kako bi izbjegao antitijela", rekao je Felipe Naveca, jedan od autora studije u amazonskom gradu Manausu, gdje se vjeruje da je inačica P1 nastala.

Naveca je rekao da se promjene čine sličnim mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, za koju su studije pokazale da smanjuje učinkovitost cjepiva. "To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja ubrzavati svoju evoluciju", dodao je. Studije su pokazale da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitijela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći spriječiti širenje varijante, dok najveće gospodarstvo Latinske Amerike postaje sve izoliranije.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, veliki faktor iza masivnog drugog vala koji je doveo do broja smrtnih slučajeva u zemlji na više od 350.000 - drugog najvišeg na svijetu iza Sjedinjenih Država.

Virus sada sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u martu više od polovice svih pacijenata na intenzivnoj njezi bilo u dobi od 40 godina ili mlađe.

Za Ester Sabino, naučnicu s medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće s obzirom na brzi tempo prijenosa.

"Ako imate visok nivo prijenosa, kao što je to slučaj u Brazilu u ovom trenutku, rizik od novih mutacija i varijanti raste", rekla je.

Do sada su se cjepiva, poput onih koja su razvili AstraZeneca i kineski Sinovac, pokazala učinkovitim protiv brazilske varijante P1, ali Sabino je istakla da bi daljnje mutacije to mogle ugroziti, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije