Istraživanje o brazilskom soju COVID-a: Moguće reinficiranje

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje o brazilskom soju COVID-a: Moguće reinficiranje
Arhiv / Ilustracija

Čini se da varijanta koronavirusa SARS-CoV-2 P.1 - brazilskog soja može da reinficira ljude koji su se već oporavili od COVID-19, bez obzira na zaštitu koju je njihov imuni sistem izgradio.

Ova varijanta, koja je otkrivena i započela cirkulaciju u Brazilu još u decembru, predstavlja novu prijetnju koja zabrinjava naučnike zbog potencijala za još jedan veliki val koronavirusa, prenosi The New York Times.

Trenutno je u porastu u gradu Manausu, ali se proširio i na 24 zemlje, kao i nekoliko američkih država.

"Ispravno je biti zabrinut zbog P.1, a ovi podaci daju nam razlog", rekao je epidemiolog iz škole javnog zdravlja Chan, William Hanage.

Znanstvenici imaju preliminarne podatke o zabrinjavajućoj sposobnosti varijante P.1 da reinficira preživjele koronavirus, ali njihovo laboratorijsko istraživanje još nije objavljeno u akademskom časopisu niti je potvrđeno na terenu, izvještava NYT.

Ali - stručnjaci i dalje savjetuju oprez.

"Nalazi se odnose na Manaus, ali ne znam da li se odnose i na druga mjesta", rekla je za NYT istraživačica Imperial College iz Londona Nuno Faria, koja je pomogla u vođenju istraživanja ovog soja.

Ipak, Faria poziva na krajnji oprez i kaže da bismo i dalje trebali činiti apsolutno sve što možemo da usporimo širenje koronavirusa - nastavljajući se izolirati i nositi maske.

"Krajnja poruka je da morate pojačati sve napore na cijepljenju što je prije moguće", rekla je Faria za NYT. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije