Krivac novi soj virusa? Sve više djece ima koronu, a simptomi se javljaju ovim redom

2
Radiosarajevo.ba
Krivac novi soj virusa? Sve više djece ima koronu, a simptomi se javljaju ovim redom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nagli skok porasta broja dece pozitivne na koronavirus, uzrasta od pet do devet godina zabilježen je u Velikoj Britaniji, gdje je novi soj virusa izraženo dominantan.

To se odnosi podjednako i na djevojčice i na dječake, a slična situacija primijećena je i kod mališana uzrasta do četiri godine.

Ove zabrinjavajuće podatke registrirao je i Izrael.

Novi, britanski soj virusa se pojavio u septembru i podaci su pokazali da je do 70 posto zarazniji i lakši za prenošenje. Zbog toga je Velika Britanija uvela stroge mjere zatvaranja, a veliki broj zemalja je, kako bi se zaštitio, stopirao aviosaobraćaj.

Očigledno je da je britanski soj zarazniji za djecu, a na upozoravajuće novosti ukazao je Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući naučnik sa Harvarda.

"Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost #COVID19 u Engleskoj (gdje je novi soj virusa visoko dominantan) kod djece uzrasta od 5-9 godina, i kod dječaka i kod djevojčica, tokom četiri uzastopne sedmice. Pozitivnost kod djece do četiri godine takođe raste. Izrael je takođe zabilježio trend porasta koronavirusa kod djece", napisao je on na Twitteru, te dodao:

"Ovo je sve uprkos tome što ovi podaci zaista podcjenjuju infekciju kod djece (jer su zasnovani na testiranju zasnovanom na simptomima). A stope pozitivnosti izgledaju najviše u ranim godinama i osnovnim školama."

On dalje dodaje da slučajevi opadaju zbog lockdowna širom Velike Britanije: "Ali, posebno se ističe veći broj djece pozitivne na virus, kod djece od 5 do 9 godina, a pozitivni slučajevi kod djece se uopšte nisu isticali prošle godine."

Slična je situacija u Izraelu. Ding ukazuje na zvanične podatke, prema kojima 50.000 djece ima koronavirus od početka januara, mnogo više nego što je Izrael video bilo kog mjeseca tokom prvog ili drugog talasa.

To se navodi i u tekstu koji je objavljen u The Jerusalem Post, a objavljuje ga Blic, u kojem se najavljuje da je malo vjerovatno da će škole otvoriti vrata za đake, ali i na situaciju da je porast broja zaražene djece ukazuje tamošnja ministarka zdravlja
Yuli Edelstein.

"Dobili smo pismo Izraelskog udruženja pedijatara u kojem se kaže da su veoma zabrinuti zbog stope bolesti kod mlađih učenika", rekla je ona. "To je nešto čemu nismo bili svjedoci u prethodnim talasima korone."

U ovom tekstu se navodi i da umjesto da oko 29 odsto novih slučajeva potiče od djece i tinejdžera, kao u drugom talasu, sada je to oko 40 odsto. Najveći skok zabilježen je kod dece uzrasta od šest do devet godina.

Djeca, što je dobro, uglavnom i dalje dobijaju blage slučajeve bolesti, navode tamošnji ljekari. Većina djece ni ne treba da poseti ljekara, a od onih koji to učine malo je onih koji se šalju u bolnicu.

Kako izgleda razvoj bolesti?

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redoslijed simptoma i kako se oni razvijaju. 

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sljedećim redom:

Groznica
Kašalj i bolovi u mišićima
Mučnina i povraćanje
Dijareja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije