Alarmantno: U BiH zabilježena još četiri nova slučaja britanskog soja koronavirusa

1
M. R. S.
Alarmantno: U BiH zabilježena još četiri nova slučaja britanskog soja koronavirusa
Foto: Pixabay / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini su otkrivena još četiri slučaja britanske varijante koronavirusa.

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdio prof. dr. Teufik Goletić, šef laboratorije s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

"Izvršili smo sekvencioniranje i imamo četiri nova slučaja. Od ta četiri, tri su državljani BiH, i to dva iz Zenice i jedan s područja Sarajeva, dok je četvrti strani državljanin", dodao je Goletić.

Nakon prvog slučaja u Sarajevu o kojem je javnost obaviještena 9. februara, sada u našoj zemlji imamo zabilježeno ukupno pet slučaja zaraze britanskim sojem.

Profesor Goletić je istakao da to indicira da je ipak u pitanju cirkulacija britanskog soja, odnosno B117, da se počinje širiti još više, te da se boji da će, uz još jednu varijantu koja postoji u BiH određeno vrijeme - B1258, ova dva soja biti dominantna.

"Bojim se češkog scenarija, ako ne budemo ozbiljni", dodao je Goletić.

Stoga je apelovao na građane da se pridržavaju mjera i da ozbiljno shvate nošenje maski, držanje distance, higijenu ruku, da provjetravaju prostorije i izbjegavaju okupljanja.

Profesor Goletić je pojasnio da varijantu virusa, B1258, imamo prisutnu od ranije i da ona ima puno većži potencijal zaraze od "običnog" COVID-19. Dodao je da on duže vrijeme cirkulira i da je krenuo od Saudijske Arabije, preko Velike Britanije, pa se "spustio" kroz nekoliko zemalja, uključujući Češku, i ima ga sada i u BiH.

Goletić je kazao da su "najpoznatiji" britanski, južnoafrički i brazilski soj, odnosno mutacija koronavirusa, ali da ih ima i manje poznatih, popout ovoga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije