Zašto se napad dogodio baš sada: Otkriven mogući uzrok eksplozije uređaja u Libanu

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se napad dogodio baš sada: Otkriven mogući uzrok eksplozije uređaja u Libanu
Foto: YouTube/Screenshot / Pageri eksplodirali diljem Libanona

Rane špekulacije koje su se pojavile, a indiciraju da bi pageri koji su bili meta kompleksnog napada mogli imati određene modifikacije na sebi koje su uzrokovale eksploziju.

Ta teorija je opovrgnuta od strane eksperta koji kažu da, da bi se uzrokovalo oštećenje na razini na kojoj je bilo, vrlo je vjerovatno da su u same pagere bili ugrađeni eksplozivi koji su postavljeni prije nego što je Hezbollah došao u posjed istih.

BBC je posjetio urede kompanije koja se nalazi u Taipeiu. 

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Kompanijski osnivač, Hsu Ching-Kuang, bio je šokiran navodima. Odbio je da komentira da biznis koji vodi ima bilo kakvu vezu sa ovom operacijom. 

"Pogledajte slike iz Libana", rekao je reporterima van svog ureda. "Ovi uređaji nemaju nigdje natpis na sebi 'Napravljeno u Tajvanu', mi nismo napravili ove pagere!". 

Eksplodirajući pejdžeri: Nije prvi put da Izrael koristi tehnologiju i ovu vrstu ratovanja

Eksplodirajući pejdžeri: Nije prvi put da Izrael koristi tehnologiju i ovu vrstu ratovanja

Gospodin Hsu je rekao da prije tri godine, licencirali su Gold Apollo, kompaniju iz Mađarske.

Rekao je da je transfer novca od BAC-a koji je prebacio sredstva na njihov račun "vrlo čudan" i da je bilo problema sa plaćanjem, koji su dolazili sa regiona Bliskog Istoka.

BBC je otišao u registrovani konsultantski ured BAC-a, koji je smješten u rezidencijskoj zoni Budimpešte, glavnog grada Mađarske. 

Na adresi se nalazilo dodatnih 12 kompanija - te niko u zgradi nije znao išta o BAC konsultacijskoj grupi. 

Vlasti u Mađarskoj prepoznali su firmu, koja je prvi put inkorporirana 2022. godine, koja je imala opis "trgovanja bez manufakture ili operacijskog mjesta" u državi. 

Libanska misija UN-a: Otkriveno kako su eksplodirali pejdžeri

Libanska misija UN-a: Otkriveno kako su eksplodirali pejdžeri

Brošura za BAC, objavljena na mreži LinkedIn, sadrži osam organizacija sa kojima tvrde da su radili, uključujući i Ured za internacionalni razvoj u Velikoj Britaniji

Ured za vanjske poslove Velike Britanije, koji je glavni za Ured za internacionalni razvoj, rekao je da još uvijek traje istraga o mogućem uključenju, ali su također dodali da vjerovatno nisu surađivali.

Ko ko zaista stoji iza BAC konsultantske firme?

New York Times je objavio da je kompanija zapravo paravan za izraelske obavještajne službe.

List je, pozivajući se na izjave tri izraelska zvaničnika, naveo da su stvorene još dvije fiktivne kompanije kako bi pomogle u skrivanju identiteta ljudi koji su zaista proizvodili pejdžere: izraelskih obavještajnih službenika.

BBC nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ove izvještaje - ali znamo da su bugarske vlasti sada počele istragu o drugoj kompaniji povezanoj s BAC-om. Bugarski emiter bTV izvijestio je u četvrtak da je 1,6 miliona eura (1,8 miliona dolara; 1,3 miliona funti) povezanih sa napadima na uređaje u Libanu prošlo kroz Bugarsku i kasnije poslato u Mađarsku.

Kako su kompromitovani radio uređaji?

Manje je jasno porijeklo radio uređaja, koji su eksplodirali u drugom talasu napada.

Znamo da su barem neki od eksplodiranih bili model IC-V82 koji proizvodi japanska kompanija ICOM. Te uređaje je kupio Hezbolah prije pet mjeseci, prema sigurnosnim izvorima koji govore za novinsku agenciju Reuters.

Ranije je izvršni direktor prodaje u američkoj podružnici Icom-a rekao novinskoj agenciji Associated Press da se čini da su eksplodirani radio uređaji u Libanu ispravni proizvodi koje nije proizvela kompanija – dodajući da je bilo lako pronaći krivotvorene verzije na internetu.

BBC-ju je trebalo nekoliko sekundi da pronađe Icom IC-V82 koji je na listi za prodaju na internetskim tržištima. ICOM je u saopćenju naveo da je prekinuo proizvodnju i prodaju modela prije skoro deceniju, u oktobru 2014. - i rekao da je također prekinuo proizvodnju baterija potrebnih za njegovo funkcioniranje.

Izrael bombardovao Bejrut: Gust oblak dima iznad libanonskog grada, vojska izdala saopćenje

Izrael bombardovao Bejrut: Gust oblak dima iznad libanonskog grada, vojska izdala saopćenje

Kompanija je rekla da ne predaje proizvodnju u inostranstvo - i svi njeni radio uređaji se proizvode u fabrici u zapadnom Japanu.

Prema novinskoj agenciji Kyodo, direktor Icoma Yoshiki Enomoyo sugerirao je da fotografije oštećenja oko odjeljka za baterije eksplodiranih voki-tokija ukazuju na to da su možda naknadno opremljeni eksplozivom.

Japanska firma kaže da je prestala da proizvodi voki-tokije koji se koriste u eksplozijama u Libanu.

Kako su detonirani uređaji?

Video snimci pokazuju kako žrtve posežu u džepove nekoliko sekundi prije nego što su uređaji detonirali, uzrokujući haos na ulicama, trgovinama i kućama širom zemlje.

Libanske vlasti su zaključile da su uređaji detonirani "elektronskim porukama" koje su im poslate, navodi se u pismu Libanske misije UN-u, u koje je uvidjela novinska agencija Reuters.

Pozivajući se na američke zvaničnike, New York Times navodi da su pejdžeri prije detonacije primili poruke za koje se činilo da dolaze od rukovodstva Hezbolaha. Umjesto toga, činilo se da su poruke pokrenule uređaje, izvještava agencija. Još ne znamo kakva je poruka poslana na radio uređaje.

Da li su drugi uređaji sabotirani?

Ovo je pitanje koje mnogi u Libanu sada postavljaju - paranoični da su i drugi uređaji, kamere, telefoni ili laptopi mogli biti opremljeni eksplozivom.

Libanska vojska je na ulicama Bejruta koristeći daljinski upravljanog robota za uklanjanje bombi za izvođenje kontroliranih eksplozija. Ekipe BBC-ja u Libanu su zaustavljene i rečeno im je da ne koriste svoje telefone ili kamere. "Svi su samo u panici... Ne znamo da li možemo da ostanemo pored svojih laptopova, naših telefona. Sve izgleda kao opasnost u ovom trenutku, i niko ne zna šta da radi", rekla je jedna žena, Ghida, za BBC dopisnik.

Zašto se napad dogodio sada?

Postoji nekoliko teorija zašto su uređaji eksplodirali ove sedmice.

Jedna je da je Izrael izabrao ovaj trenutak da pošalje razornu poruku Hezbolahu, nakon skoro godinu dana eskalacije prekograničnih neprijateljstava nakon što je Hezbolah ispalio rakete na ili oko sjevernog Izraela dan nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Drugi je da Izrael nije namjeravao da pokrene svoj plan u ovom trenutku, već je bio primoran da to učini pošto se bojao da će zavjera biti razotkrivena.

Prema američkom izdanju Axios, prvobitni plan je bio da napad na pejdžer bude početna salva sveopšteg rata kao način da se pokuša osakatiti Hezbolahove borce.

Ali, kaže se, nakon što je Izrael saznao da je Hezbolah postao sumnjičav, odlučio je da izvrši napad ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije