U jeku demonstracija u Izraelu: Da li vojska sprema invaziju na Libanon?

1
Radiosarajevo.ba
U jeku demonstracija u Izraelu: Da li vojska sprema invaziju na Libanon?
Foto: EPA-EFE / Benny Gantz

Lider stranke Nacionalno jedinstvo Benny Gantz je rekao američkom državnom sekretaru Anthony Blinkenu da svijet treba podržati povećani vojni pritisak na Hamas u Gazi jer se čini da je dogovor o taocima u zastoju.

Benny Gantz, koji se sastao s američkim diplomatom na marginama konferencije u Washingtonu, kaže da je njegova opoziciona stranka spremna dati premijeru Benjaminu Netanyahuu političku zaštitnu mrežu kako bi postigao dogovor, a njegovi krajnje desničarski koalicioni partneri prijete da će blokirati vladu.

"Nakon mjeseci u kojima Hamas nije prihvatio okvir, očekujemo da će svijet podržati Izrael da poveća civilni i vojni pritisak u Gazi", kaže Gantz prema očitanju koje je objavio sa sastanka.

Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

"To je ono što je dovelo do prvog sporazuma o taocima i to je ono što će ubrzati poraz Hamasa", kaže on.

Bivši član ratnog kabineta kaže da bi Izrael trebao pomjeriti fokus na Hezbolah i libansku granicu, upozoravajući da "kasne s ovim", prenose izraelski mediji. 

Baerbock: "Morate sankcionisati ekstremne doseljenike"

Baerbock: "Morate sankcionisati ekstremne doseljenike"

Izrael i Hezbolah koji podržava Iran, gotovo svakodnevno razmjenjuju prekograničnu vatru, a libanonska teroristička grupa kaže da djeluje kao podrška svom palestinskom savezniku Hamasu u ratu u Gazi koji je u toku.

"Imamo dovoljno snaga da se nosimo sa Gazom i trebali bismo se koncentrirati na ono što se dešava na sjeveru", rekao je Gantz, govoreći u Washingtonu, na bliskoistočnom forumu gdje je također rekao da su Iran i njegovi zastupnici "pravi problem".

"Zapravo mislim da smo zakasnili s ovim", dodaje bivši načelnik vojske i centristički političar.

Gantz kaže da je Izrael napravio grešku u evakuaciji većeg dijela sjevera zemlje jer su se neprijateljstva s Hezbolahom rasplamsala nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, koji je pokrenuo rat u Gazi.

"U Gazi smo prešli odlučujuću tačku kampanje", kaže on. "U Gazi možemo provoditi sve što želimo. Trebali bismo tražiti dogovor da izvučemo naše taoce, ali ako ne možemo u narednom vremenu, nekoliko dana ili nekoliko sedmica, ili šta god da je, trebali bismo krenuti na sjever."

"Mi smo u stanju da pogodimo državu Liban ako bude potrebno", kaže on.

"Priča o Hamasu je stara vijest", dodaje on, rekavši umjesto toga da je "priča o Iranu i njegovim zastupnicima u cijelom području i ono što oni pokušavaju učiniti pravi problem".

Podsjećamo, do danas,  Izrael je ubio skoro 41.000 Palestinaca, većinom žena i djece, u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije