Izraelski snajper ubio tinejdžerku (16) dok je bila u svojoj kući: Bijes i tuga na Zapadnoj Obali

6
Radiosarajevo.ba
Izraelski snajper ubio tinejdžerku (16) dok je bila u svojoj kući: Bijes i tuga na Zapadnoj Obali
Foto: Prtscr / X.com / Otac ubijene Lujain Musleh

Održana je sahrana za 16-godišnju palestinsku djevojku koja je, kako se izvještava, ubijena od strane izraelskih snaga na sjeveru okupirane Zapadne obale, sedmog dana opsežne izraelske operacije.

Otac Lujain Musleh rekao je da je pogođena u glavu dok je gledala kroz prozor svoje kuće u Kafr Danu, nedaleko od Jenina, nakon što su vojnici opkolili susjednu kuću u utorak.

Izraelska vojska je navela da su na vojnike pucali naoružani borci te da su oni "uzvratili vatru prema osumnjičenom koji ih je posmatrala".

Ministarstvo zdravstva Palestine kaže da je 30 Palestinaca poginulo otkako je Izrael pokrenuo operaciju koju su nazvali razbijanjem "terorističkih ćelija".

Među poginulima je i nekoliko djece, prema navodima ministarstva. Izraelska vojska je izjavila da je jedan izraelski vojnik poginuo.

Nasilje na Zapadnoj obali se povećalo nakon smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i naknadnog rata u Gazi.

Organizacija "Odbrana djece Palestina" (DCIP) izjavila je da su izraelski vojnici ušli u Kafr Dan oko 11:30 (09:30 BST) u utorak, što je izazvalo sukobe s naoružanim Palestincima.

"Izraelski vojnici su opkolili kuću traženog palestinskog čovjeka, pucajući i ispaljujući granate na kuću", rekli su.

"oko 14:10, 16-godišnja Lujain bila je unutar kuće svoje porodice ... kada je izraelski snajperista pucao u nju kroz prozor."

Tokom sprovoda za Lujain u srijedu, njen otac Osama rekao je novinarima: "Nije išla na krov, nije bacala kamen i nije nosila oružje."

"Jedina stvar koju je uradila je da je gledala kroz prozor i vojnik ju je vidio i pucao u nju."

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekli su da su vojnici opkolili dvije stambene zgrade u Kafr Danu za koje su vjerovali da su naoružani borci sklonjeni, i da su "pozvali civile da se evakuiraju iz obje zgrade prije nego što je došlo do razmjene vatre".

"Tokom opkoljavanja zgrada, teroristi su otvorili vatru na vojnike IDF-a u tom području, a u odgovoru su vojnici uzvratili vatru na osumnjičenog koji je posmatrao snage u tom području, kako bi uklonili prijetnju," dodali su.

"IDF je svjestan izvještaja o 16-godišnjoj palestinskoj djevojci koja je poginula tokom razmjene vatre. Detalji incidenta su u fazi pregleda."

Fotografije sa sprovoda prikazale su učesnike dženaze kako nose tijelo umotano u Hamasovu zastavu. Tijela onih koje je ubio Izrael često su umotana u zastave pokreta koje podržavaju prijatelji ili članovi porodice - čak i kada sami preminuli nisu podržavali te pokrete.

DCIP je također navela dokumentaciju koju je prikupila, koja kaže da je 14-godišnji dječak, Mohammed Kanaan, ubijen od strane izraelskog snajperiste u utorak ujutro na ulazu u izbjeglički kamp Tulkarm, u gradu Tulkarm. IDF je rekao da istražuje taj izvještaj.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila lidera Hamasa u Jeninu

Izraelska vojska tvrdi da je ubila lidera Hamasa u Jeninu

Kada je BBC u utorak upitao IDF za komentar o izvještajima o civilnim žrtvama, IDF je rekao da njihove snage rade u strogoj skladu s međunarodnim zakonom.

Premijer Palestinske vlasti Mohammed Mustafa rekao je u utorak da bi gubici uzrokovani racijama, posebno u infrastrukturi, mogli biti najopsežniji u dvije decenije.

Šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice izrazio je posebnu zabrinutost zbog Jenina, rekavši da je "pogođen nasiljem i razaranjem".

Ulice Jenina su toliko oštećene da automobili ne mogu prolaziti nekim cestama. Izraelski buldozeri su uništili mnoge prodavnice u centru grada, iako su one na periferiji još uvijek bile otvorene.

Lokalna općina je izjavila da je IDF porušio više od 70% ulica, isključio vodu za 80% grada i oštetio 20km vodovodnih, kanalizacionih, komunikacijskih i elektro mreža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije