Netanyahu ne želi povući vojsku iz Filadelfijskog koridora: "Moramo ga kontrolisati"

6
Radiosarajevo.ba
Netanyahu ne želi povući vojsku iz Filadelfijskog koridora: "Moramo ga kontrolisati"
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je u ponedjeljak pozive da ublaži svoje protivljenje povlačenju izraelskih vojnika iz pograničnog područja na jugu pojasa Gaze kao uvjet za dogovor o prekidu vatre.

Pitanje tzv. Filadelfijskog koridora, na južnom rubu pojasa Gaze, uz granicu s Egiptom, jedno je od glavnih spornih pitanja koje koči dogovor o prekidu vatre.

Hamas se protivi bilo kakvoj izraelskoj prisutnosti u tom području, a Netanyahu insistira da ga Izrael neće napustiti. Izraelski vojnici pronašli su tamo desetke tunela kojima se krijumčarilo oružje i streljivo u pojas Gaze.

Salma Hayek proslavila 58. rođendan objavivši 18 fotografija u bikiniju

Salma Hayek proslavila 58. rođendan objavivši 18 fotografija u bikiniju

"Osovina zla treba Filadelfijski koridor i iz tog razloga moramo kontrolirati Filadelfijski koridor", rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare u Jerusalemu.

"Hamas iz tog razloga insistira da mi tamo ne budemo, a ja iz tog razloga insistiram da budemo", rekao je i nastavio:

Benjamin Netanyahu popustio pod pritiskom: "Molim vas da mi oprostite"

Benjamin Netanyahu popustio pod pritiskom: "Molim vas da mi oprostite"

"Kada bi se Izrael povukao iz tog koridora, teško bi se vratio zbog međunarodnog pritiska”.

Netanyahuovo stajalište o pregovorima, koji se vode već sedmicama bez napretka, frustrira saveznike uključujući SAD, a udaljilo ga je i od njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Netanyahu ne čini dovoljno kako bi postigao dogovor o puštanju na slobodu talaca, gorućem pitanju nakon što su u nedjelju pronađena tijela njih šestero, samo nekoliko sati nakon što su ubijeni.

S tim u vezi, Netanyahu je rekao da bi pritisak trebalo vršiti na Hamas, a ne na Izrael, posebno nakon smrti talaca.

"I nakon toga od nas se sada traži da budemo ozbiljni? Od nas se traži da činimo ustupke? Kakvu to poruku šalje Hamasu? Govori: 'Ubijte još talaca'", rekao je.

Rekao je da ne vjeruje da bi Biden ili bilo ko drugi ko ozbiljno misli postići mir tražio od Izraela da učini više ustupaka: "Već smo ih učinili. Hamas mora učiniti ustupak".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije