Baerbock: "Morate sankcionisati ekstremne doseljenike"

1
Radiosarajevo.ba
Baerbock: "Morate sankcionisati ekstremne doseljenike"
Foto: DPA / Annalene Baerbock i Israel Katz

Izrael treba da prekine izgradnju protivzakonitih naselja na Zapadnoj obali i tako pomogne obnovi poverenja u regionu, rekla je u Tel Avivu njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Izgradnja izraelskih naselja je van svake sumnje protivna međunarodnom pravu, rekla je Berbockova poslije sastanka s izraelskim kolegom Izraelom Kacom.

Izraelska vlada mora da preduzme "jače i vidljivije mjere protiv nasilnih akata radikalnih doseljenika", zahtijevala je ministrica. To bi, dodala je, bio prvi važan korak u smirivanju napetosti na Zapadnoj obali.

Ozbiljna situacija u selima oko Srebrenice: Otežano gašenje požara zbog nepristupačnog terena

Ozbiljna situacija u selima oko Srebrenice: Otežano gašenje požara zbog nepristupačnog terena

Baerbock je dan ranije u Jordanu rekla da je Izrael "okupaciona sila i da je, prema Ženevskoj konvenciji, dužan da održava red i zakon umjesto da ih ugrožava".

Izrael je pre dva mjeseca odobrio izgradnju više od 5.000 stanova u nekoliko naselja na Zapadnoj obali i legalizovao nekoliko blokova. Ova improvizovana naselja su ilegalna i prema izraelskim zakonima, ali se povremeno legalizuju retroaktivno.

Upozorenje UN-a: "Situacija u Pojasu Gaze je više nego katastrofalna"

Upozorenje UN-a: "Situacija u Pojasu Gaze je više nego katastrofalna"

Bearbockova je sa Kacom i izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom razgovarala i o posredovanim pregovorima o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju 101 taoca islamističkog Hamasa među kojima ima i njemačkih državljana. Pregovori za sada ne napreduju.

Njemačka ministrica je naglasila da bezbjednost Izraela ostaje nacionalni interes Njemačke, ali da se tu radi o bezbjednosti zemlje i njenih ljudi, "a ne o bezbjednosti konkretne vlade ili njenih pojedinih članova".

Zbog toga su, dodala je, za mir u regionu potrebni partneri. Ako se ti partneri sve više razilaze jedni od drugih, onda mir nema šanse. Zato je prije Izraela posjetila, objasnila je, Saudijsku Arabiju i Jordan, piše DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije