Izraelski avioni napali mete Hezbollaha u Libanu

3
Radiosarajevo.ba
Izraelski avioni napali mete Hezbollaha u Libanu
Foto: Printscreen / Izraelski vojni avioni napali mete Hezbollaha

Izraelski vojni avioni napali su mete Hezbollaha u Libanu nakon što su otkrili pripreme za ispaljivanje raketa i projektila prema Izraelu.

"U aktima samoodbrane kako bismo uklonili te prijetnje, IDF (Izraelske odbrambene snage) pogađa ciljeve terorista," rekao je portparol IDF-a, Daniel Hagari. Izrael je obavijestio libanske civile da odmah napuste područja u kojima Hezbollah, iranski podržani šiitski muslimanski pokret, djeluje.

Nekoliko trenutaka kasnije, Hezbollah je saopćio da je izveo opsežan napad dronovima na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog vojnog komandanta grupe prošlog mjeseca. Sirene za upozorenje na rakete oglasile su se širom sjevernog Izraela rano u nedjelju, ali za sada nema izvještaja o povredama.

Jutros u Mostaru 27 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka

Jutros u Mostaru 27 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da saziva hitan sastanak svog sigurnosnog kabineta. U saopćenju iz premijerovog ureda navodi se da premijer i ministar odbrane Yoav Gallant upravljaju situacijom iz vojne baze IDF-a u Tel Avivu.

Hezbollah je izjavio da je napad dronovima bio odgovor na "brutalnu cionističku agresiju, koja je dovela do mučeničke smrti Fuada Shukra", visokog vojnom komandanta koji je poginuo u izraelskom zračnom napadu u Beirutu u julu.

Izrael razmjenjuje vatru s militantnom grupom Hezbollah iz Libana otkako je rat s Hamasom iz Gaze počeo prošlog oktobra. Hamas, poput Hezbollaha, također je podržan od strane Irana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije