Oštra poruka Erdogana: Suprostavit ćemo se Izraelu, nećemo im dozvoliti da zapale regiju

9
FENA
Oštra poruka Erdogana: Suprostavit ćemo se Izraelu, nećemo im dozvoliti da zapale regiju
Foto: EPA-EFE / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će njegova zemlja nastojati pozvati Izrael na odgovornost za zločine koje je počinio u Pojasu Gaze i da mu neće dopustiti da "zapali regiju".

"Suprotstavit ćemo se pokušajima Izraela da zapali regiju. Izrael, koji provodi genocid (u Gazi), bit će odgovoran", izjavio je Erdogan na ceremoniji obilježavanja utemeljenja iz 2001. godine vladajuće Stranke pravde i razvoja kojoj je na čelu.

Erdogan je također kazao da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obratiti turskom parlamentu u četvrtak. Taj će se dan hitno sastati republički parlament u znak podrške Palestini.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

"Abbas će danas biti naš gost, a sutra će se obratiti parlamentu. On će cijelom svijetu najaviti borbu Palestine za slobodu. Pokazat ćemo cijelom svijetu da Abbas ima isto pravo govoriti u našem parlamentu kao [izraelski premijer Benjamin] Netanyahu u Sjedinjenim Državama", izjavio je turski predsjednik.

Turske vlasti osudile su Netanyahuov govor u američkom Kongresu 24. jula i pozvale su Abbasa da se obrati državnom parlamentu 15. augusta.

Abbas u srijedu navečer stiže u dvodnevnu posjetu Turskoj i istog dana će se sastati s Erdoganom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije