Vođa Hezbollaha obećao da će osvetiti zapovjednika: "Izrael je prešao sve granice"

1
Radiosarajevo.ba
Vođa Hezbollaha obećao da će osvetiti zapovjednika: "Izrael je prešao sve granice"
Foto: EPA - EFE / Hassan Nasrallah

Šef libanonskog Hezbollaha, Hassan Nasrallah, u četvrtak je obećao da će odgovoriti na izraelsko ubistvo vrhovnog vojnog zapovjednika te grupe, kazavši da su njegovi decenijama stari neprijatelji sada "prešli sve granice".

U izraelskom napadu na uporište Hezbollaha u južnom predgrađu Beiruta u utorak je ubijen vrhovni zapovjednik Fuad Shukr, a uz njega iranski vojni savjetnik i još pet civila, prenosi Hina.

Bio je to najteži udarac u gotovo dvije decenije za grupu koju podupire Iran. Taj potez prijeti da osvetu "milo za drago" s južne granice Libanona, paralelno s ratom u Gazi pretvori u širi regionalni sukob.

Nezavisni odbor PSBiH uputio prijedlog Vijeću ministara za smjenu Zorana Galića

Nezavisni odbor PSBiH uputio prijedlog Vijeću ministara za smjenu Zorana Galića

Nasrallah je, u govoru održanom u povodu pokopa ubijenog zapovjednika rekao da je sukob ušao u "novu fazu za razliku od prethodne" i da je Izrael "prešao sve granice" napadom na uporište grupe.

Kazao je i da su neimenovane države od njegove grupe zatražile da uzvrati na "prihvatljiv" način ili da uopće ne uzvrati. No on je kazao kako bi bilo "nemoguće" da grupa ne odgovori na napad.

"U ovome trenutku nema rasprave. Jedino što stoji između nas i vas su dani, noći i bojno polje", rekao je Nasrallah prijeteći Izraelu.

Kazao je i kako je u zadnja dva dana grupa smanjila akcije u znak poštovanja prema žrtvama napada, no da se "poslovima vraćaju već od sutra ujutro", premda će odmazda za Shurkovo ubistvo uslijediti kasnije.

Samo nekoliko sati nakon Shukrovog ubistva, u Teheranu je, u napadu za koji se u velikoj mjeri odgovornim smatra Izrael, ubijen vođa Hamasa Ismail Haniyeh.

Nasrallah je istaknuo kako svi oni koji žele spriječiti da regija klizne u vrtlog još većeg sukoba trebaju poraditi na prekidu vatre u Gazi.

"Ovdje će jedino rješenje biti prekid agresije na Gazu", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije