Amerikanci upozorili Hezbollah: Neće moći zaustaviti Izrael u ovom slučaju

2
Radiosarajevo.ba
Amerikanci upozorili Hezbollah: Neće moći zaustaviti Izrael u ovom slučaju
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Bliski istok, Amos Hochstein, upozorio je prošle sedmice libanske dužnosnike da SAD neće moći spriječiti Izrael od invazije ako Hezbolah nastavi sa svojim napadima, izvještava Axios.

Axios je izvijestio da je Amos Hochstein, izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Bliski istok, prošle sedmice upozorio libanske dužnosnike da SAD neće moći spriječiti izraelsku invaziju ako Hezbolah nastavi s napadima. Ovaj izvještaj temelji se na izjavama američkog i izraelskog dužnosnika te zapadnog diplomata upućenog u situaciju.

Hochstein je prošle sedmice boravio u Libanu, pozivajući na "hitnu" deeskalaciju prekograničnih sukoba između Hezbolaha i Izraela, koji traju od početka sukoba u Gazi. Također je posjetio Izrael i u Jeruzalemu se sastao s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom obrane Yoavom Gallantom i opozicionim čelnicima.

Razorni uragan uništio rajski otok: "Nema više ničega, od danas smo svi beskućnici"

Razorni uragan uništio rajski otok: "Nema više ničega, od danas smo svi beskućnici"

Na sastanku s predsjednikom libanskog parlamenta Nabihom Berrijem, saveznika Hezbolaha, Hochstein je navodno zatražio da se vođi Hezbolaha, Hassanu Nasrallahu, prenese poruka da SAD ne kontrolira Izrael.

Savjetovao je Hezbolahu da neizravno pregovara s Izraelom, umjesto da pojačava granične tenzije, prenosi Axios.

Prema zapadnom diplomatu koji je citiran u izvještaju, Hezbolah je poslao poruke natrag u SAD nakon Hochsteinove posjete, hvaleći sposobnosti te grupe da nanese ozbiljne udarce Izraelu, iako također ne žele rat.

Hezbollah i jemenski Huti također pokrenuli napade na Izrael

Hezbollah i jemenski Huti također pokrenuli napade na Izrael

Axios dodaje da su američki dužnosnici zabrinuti da, kako se borbe u Gazi nastavljaju, rat između Izraela i Hezbolaha postaje sve vjerovatniji, što bi dodatno pojačalo regionalne napetosti i uvuklo SAD dublje u sukob.

"Bit će u interesu svih da se sada okonča ovaj sukob. I vjerujemo da postoji diplomatski način da se to postigne, ako strane pristanu na to", rekao je Hochstein tokom prošlosedmične posjete.

Također, u nastojanju da spriječe daljnju eskalaciju, dvojica glavnih Netanyahuovih saradnika posjetila su Washington ove sedmice kako bi razgovarali o diplomatskom rješenju.

Axios citira američkog dužnosnika koji je rekao da su savjetniku za nacionalnu sigurnost Tzachiju Hanegbiju i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru Bidenovi savjetnici rekli da će Washington u potpunosti podržati Izrael ako izbije rat, budući da je Hezbolah odlučio pokazati solidarnost sa svojim saveznikom Hamasom u Gazi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije