Šef američke odbrane: SAD će pomoći Izraelu da se odbrani ako ga napadne Hezbollah

9
Anadolija
Šef američke odbrane: SAD će pomoći Izraelu da se odbrani ako ga napadne Hezbollah
Foto: EPA - EFE / Lloyd Austin

Sjedinjene Američke Države (SAD) će braniti Izrael u slučaju napada Hezbollaha, izjavio je u utorak šef američke odbrane Lloyd Austin.

"Ako Izrael bude napadnut, da, mi ćemo pomoći Izraelu da se odbrani. To nam je jasno od samog početka", rekao je Austin novinarima na Filipinima.

Dodao je da ne vjeruje da je "borba neizbježna" i da SAD želi vidjeti "diplomatsko rješenje". Šef odbrane je rekao da je SAD i dalje zabrinut zbog mogućnosti da sukob između Izraela i Libana eskalira u punu borbu.

Dirljiv gest u Sarajevu: Malena ekipa prodajom limunade prikupila 1.406 KM i donirali za dječicu G.

Dirljiv gest u Sarajevu: Malena ekipa prodajom limunade prikupila 1.406 KM i donirali za dječicu G.

Njegove izjave uslijedile su nakon izraelskog napada u blizini sjedišta Savjeta Hezbollaha Shura u Haret Hreiku. Državna libanska Nacionalna novinska agencija objavila je da je napad izveden izraelskim dronom, koji je ispalio tri projektila na zgradu u južnom predgrađu Bejruta, uništivši dva sprata.

Izraelska vojska potvrdila je napad, tvrdeći da su gađali komandanta Hezbollaha odgovornog za raketni napad u subotu u kojem je ubijeno 12 ljudi u Majdal Shamsu na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael.

Dok je Izrael krivio Hezbollah za subotnji napad, libanska grupa je negirala odgovornost. Hezbollah nije komentarisao napad. Povećan je strah od potpunog rata između Izraela i Hezbollaha dok traje razmjena prekograničnih napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije