Joe Biden upozorio Iran: Ne napadajte Izrael

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden upozorio Iran: Ne napadajte Izrael
Foto: EPA / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden i čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su danas, 12. augusta, u zajedničkoj izjavi Iran da povuče prijetnju napada na Izrael, objavila je Bijela kuća na svojoj stranici na webu.

U svjetlu rastućih napetosti na Bliskom istoku, razgovarali su o ozbiljnim posljedicama mogućeg napada za regionalnu sigurnost, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

"Pozvali smo Iran da povuče svoje prijetnje vojnim napadom na Izrael i razgovarali o ozbiljnim posljedicama za regionalnu sigurnost ako do takvog napada dođe", rekli su čelnici nakon zajedničkog telefonskog razgovora, izražavajući potporu izraelskoj obrani od Irana i njegovih saveznika.

Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?

Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?

Istovremeno su pozvali na isporuku i distribuciju pomoći Gazi.

Čelnici svih pet zemalja rekli su da podupiru poziv Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta za obnavljanje pregovora o prekidu vatre u Gazi kasnije ovog tjedna s ciljem da se dogovor zaključi što je prije moguće.

Iran bi mogao uskoro napasti Izrael? Pentagon pozvao na brzo raspoređivanje snaga u regiji

Iran bi mogao uskoro napasti Izrael? Pentagon pozvao na brzo raspoređivanje snaga u regiji

Istaknuli su da "više nema vremena za gubljenje".

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby prethodno je procijenio da bi Iran ove sedmice mogao izvesti niz velikih napada na Izrael. Priznao je da bi u slučaju napada "to definitivno moglo utjecati na pregovore" o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji bi bio praćen oslobađanjem izraelskih talaca. Pregovori su predviđeni za četvrtak.

Budući da Iran prijeti osvetom zbog ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu i zapovjednika libanonskog pokreta Hezbolaha Fuada Šukre u Bejrutu, SAD povećava svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku kako bi pomogao obraniti Izrael od mogućeg napada Irana i njegovih saveznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije