Libanska misija UN-a: Otkriveno kako su eksplodirali pejdžeri

4
Radiosarajevo.ba
Libanska misija UN-a: Otkriveno kako su eksplodirali pejdžeri
Foto: Twitter / Pager

Preliminarna istraga libanskih vlasti otkrila je da su komunikacijski uređaji koji su detonirali u Libanu bili postavljeni eksplozivima prije nego što su ušli u zemlju. Ova informacija objavljena je u pismu koje je libanska misija pri Ujedinjenim nacijama uputila Vijeću sigurnosti UN-a.

Istraga je utvrdila da su uređaji, među kojima su se nalazili pageri i ručni radio uređaji, aktivirani slanjem elektronskih poruka. Prema pismu, Izrael je označen kao odgovoran za planiranje i izvršenje ovih napada.

Vijeće sigurnosti UN-a, koje se sastoji od 15 članica, zakazalo je sastanak za petak kako bi razgovaralo o situaciji.. Napadi na komunikacijsku infrastrukturu Hezbolla, koji su se dogodili u utorak i srijedu, rezultirali su smrću 37 osoba i povredama približno 3.000 drugih, preopteretivši bolnice širom Libana i izazivajući značajan haos.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Iako Izrael zvanično nije komentarisao napade, izvori sigurnosti sugeriraju da su ih vjerovatno izveli pripadnici obavještajne agencije Mossad, poznate po svojoj historiji sofisticiranih operacija u inostranstvu, piše Reuters

Očekuje se da će dalja istraga pružiti više informacija o okolnostima ovih napada i njihovim implikacijama za regionalnu sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije