Eksplodirajući pejdžeri: Nije prvi put da Izrael koristi tehnologiju i ovu vrstu ratovanja

2
Radiosarajevo.ba
Eksplodirajući pejdžeri: Nije prvi put da Izrael koristi tehnologiju i ovu vrstu ratovanja
Foto: Screenshot / Pageri bili "opremljeni" malom količinom eksploziva

Talas smrtonosnih eksplozija širom Libana i dijelova Sirije ciljao je na zvaničnike Hezbolaha čiji su ručni pejdžeri eksplodirali. Jedan stručnjak za bombe sugeriše da su visoki eksplozivi mogli biti postavljeni u pejdžere.

Izrael je optužen da je izveo visokotehnološki i ciljani teroristički napad. Neviđena masovna eksplozija ručnih pejdžera koje navodno koriste borci Hezbolaha dogodila se nakon što je vojna grupa prešla s mobilnih telefona kao sredstva komunikacije kako bi smanjila rizik da ih Izrael prati. 

Niko nije preuzeo odgovornost, ali su libanski zvaničnici optužili Izrael, koji nije komentarisao eksplozije još uvijek.

"Moja istina": Premijera filma o Vahidu Halilhodžiću centralni događaj 13. izdanja Simposara

"Moja istina": Premijera filma o Vahidu Halilhodžiću centralni događaj 13. izdanja Simposara

Duga je historija optuživanja Izraela da koristi inventivne metode da eliminiše svoje neprijatelje.

Stručnjak za sigurnost, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je za Sky News da je neko mogao manipulirati ovim uređajima prije nego što su bili distribuirani skrivanjem eksploziva u njima koji bi mogao biti aktiviran daljinski kada se određeni signal pošalje na pejdžer.

Šta kažu prve analize: Kako je moguće da su eksplodirali pejdžeri kod gotovo 3000 ljudi?

Šta kažu prve analize: Kako je moguće da su eksplodirali pejdžeri kod gotovo 3000 ljudi?

Pejdžeri su bili tehnologija prije mobilnih telefona i sada su neuobičajeni u većini zapadnih zemalja, ali su se široko koristili 1980-ih i 1990-ih. Oni su jednosmjerni komunikacioni uređaj, koji omogućava ljudima da pošalju kratku poruku putem radio signala na pejdžer. Često je u prošlosti to bio telefonski broj koji je pozivao ljude da uzvrate poziv.

Izvor je rekao da je "opšte mišljenje koje čujem da je ovo bio impresivan napad" koji je zahtijevao određenu količinu koordinacije.

"Čini se vjerojatnim da su pejdžeri koje su kupili možda kompromitovani i pretvoreni u daljinske bombe", rekao je stručnjak za sigurnost, naglašavajući da je to samo spekulacija zasnovana na njegovoj stručnosti.

Stručnjak za uklanjanje bombi i bivši oficir britanske vojske Chris Hunter rekao je: "Ovu vrstu sličnog posebnih metoda već smo vidjeli s mobilnim uređajima."

Naime, 1996. Hamasov glavni proizvođač bombi Yahya Ayyash "ubijen je pomoću mobilnog telefona sa malom količinom eksploziva u njemu", rekao je.

Hunter kaže da njegova početna teorija zasnovana na povredama sugerira da su eksplozije "u skladu sa 1 do 2 unce visokog eksploziva. I tu količinu sigurno možete dobiti u pejdžeru". 

"Vidjeli smo ETA (separatističku grupu koja djeluje u Španiji), vidjeli smo kolumbijske grupe, vidjeli smo kako privremena IRA koristi pejdžere kao eksplozivne naprave", rekao je.

Hezbollah smatra Izrael odgovornim za masovnu eksploziju pejdžera u Libanu: Najavljuju osvetu

Hezbollah smatra Izrael odgovornim za masovnu eksploziju pejdžera u Libanu: Najavljuju osvetu

Izraelska duga historija visokotehnološkog ratovanja

Izraelske špijunske agencije imaju dugu istoriju povezivanja sa ubistvima i tajnim aktivnostima upotrebom visokotehnoloških bombi i uređaja. Evo sažetka nekih od njih:

  • 1972: Bassam Abu Sharif

Povrijeđen je u Bejrutu kada je otvorio paket u kojem se nalazila knjiga sa ugrađenom bombom koja je eksplodirala. Bio je glasnogovornik Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), piše Sky News. 

Preživio je, ali je izgubio nekoliko prstiju, ostao je gluh na jedno uho i slijep na jedno oko.

  • 1972: Mahmud Hamshari

Predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ubijen je u Parizu 1972. godine kada je bomba podmetnuta ispod telefona i daljinski detonirana.

  • 2000: Samih Malabi

Aktivista Fataha iz izbjegličkog kampa Kalandia u blizini Ramale ubijen je kada mu je pored glave eksplodirao mobilni telefon.

  • 2007: Stuxnet

Snažni kompjuterski virus koji su osmislile američke i izraelske obavještajne službe za koji se vjeruje da je onemogućio ključni dio iranskog nuklearnog programa. Stuxnet je dizajniran da uništi centrifuge koje je Iran koristio za obogaćivanje uranijuma kao dio svog programa naoružanja.

  • 2020: Mohsen Fakhrizadeh

Iranski nuklearni naučnik ubijen je u Iranu iz mitraljeza na daljinsko upravljanje postavljenom na automobil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije