Zanimljivo: Šta će se dogoditi ako svi stanovnici jednog grada budu vakcinisani

2
Radiosarajevo.ba
Zanimljivo: Šta će se dogoditi ako svi stanovnici jednog grada budu vakcinisani
Pixabay / Pfizer vakcina

U Brazilu COVID-19 bjesni kao u malo kojoj zemlji na svijetu. Ali, šta bi bilo kad bi cijelo stanovništvo bilo imunizirano? Pfizer bi to htio znati i kreće s eksperiment na jugozapadu te zemlje, piše Deutsche Welle.

Brazil je zemlja s možda najvećim suprotnostima glede cijepljenja protiv koronavirusa. S jedne strane predsjednik koji je nedavno povezao vakcinisanje sa širenjem AIDS-a i čiji je video zbog krivih informacija uklonjen s Facebooka. S druge strane stanovništvo koje se, s obzirom na 600.000 mrtvih u zemlji, želi vakcinisati pod svaku cijenu. Prema jednom aktuelnom ispitivanju instituta Datafolga, na to je spremno 94 posto stanovništva.

Upravo u zemlji predsjednika Jaira Bolsonara, za kojeg virus i dalje nije ništa drugo nego "mala gripa", uskoro u gradu Toledu sa 143.000 stanovnika počinje esperimentalno vakcinisanje ili, kako to naziva farmaceutski koncern Pfizer, jednogodišnje dugoročno promatranje jednog "realnog scenarija". Naime, traži se odgovor na pitanje što će se dogoditi u jednom gradu ako svi stanovnici budu vakcinisani vakcinom tvrtke BioNTech/Pfizer.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Već smo s jednom dozom vakcinisali 99 posto stanovnika starijih od 12 godina, 65 posto ljudi je dobilo i drugu dozu plus dodatnu, tzv. booster-dozu. Stanovništvo se od početka strogo pridržavalo pravila držanja razmaka i nosilo masku i vrlo je pozitivno reagiralo na ovu studiju", kaže Beto Lunitti, gradonačelnik Toleda. I sa smiješkom nastavlja: "Sad cijeli svijet gleda u nas."

"S ovom studijom 100 posto vakcinisanog stanovništva dobit ćemo u realnom vremenu rezultate što se tiče hospitalizacija, smrtnih slučajeva i posebno postojanja mutacija. Želimo znati kako se virus ponaša u potpuno imuniziranom gradu, koliko naprimjer traje zaštita izazvana vakcinom", kaže Kucharski.

Držanje razmaka i obveza nošenja maske pritom će i dalje ostati na snazi.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije