WHO o porijeklu COVID-19: Evo odakle je najvjerovatnije

Radiosarajevo.ba
WHO o porijeklu COVID-19: Evo odakle je najvjerovatnije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je u utorak da svi dostupni dokazi ukazuju da novi soj koronavirusa potiče od šišmiša u Kini, otkriven krajem prošle godine i da njima nije manipulirano niti su proizvedeni u laboratoriji.

Donald Trump, predsjednik SAD, izjavio je prošle sedmice da njegova vlada pokušava ustanoviti je li virus potekao iz laboratorije u Wuhanu u Kini.

"Svi dostupni dokazi ukazuju da je virus životinjskog porijekla i da nije manipuliran niti proizveden u laboratoriji ili negdje drugo. To je najvjerovatnije virus životinjskog porijekla", izjavila je glasnogovornica WHO Fadela Chaib na brifingu za novinare u Ženevi.

Dodala je da nije jasno kako je virus preskočio barijere među vrstama i prešao na ljude, ali je sigurno imao životinjskog prenosnika, prenosi Reuters.

Amerikanci počeli istragu: Da li je koronavirus nastao u laboratoriji u Wuhanu

Američki ministar odbrane Mark Esper je izjavio u četvrtak da istražuju tvrdnje o tome da je nova vrsta koronavirusa (COVID-19) nastala u laboratoriju u Kini. "Ne možemo tolerisati da Kina sakrije činjenice o COVID-19", kazao je Esper za američku televiziju "NBC".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije