WHO o majmunskim boginjama: Šta znamo o ovoj bolesti i kako se zaštititi?

5
Radiosarajevo.ba
WHO o majmunskim boginjama: Šta znamo o ovoj bolesti i kako se zaštititi?
Foto: Twitter / Majmunske boginje/Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) radi na daljim smjernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom ljetnih mjeseci, izjavio je David Hayman, predsjednik Strateške i tehničke savjetodavne grupe WHO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom, javlja Reuters.

Radna teorija WHO-a zasnovana na dosad identificiranim slučajevima i navodima je da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hayman.

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom bilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Prvi put virus je registriran u Kongu ‘70-ih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Epidemija u nekoliko država u kojima pojava nije endemska veoma je neobična, kažu naučnici.

Prethodno je WHO saopćio da je do sada potvrđeno 80-ak slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 država i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD, Kanadi i Australiji, prenio je BBC.

Šta znamo o majmunskim boginjama?

Majmunske boginje su isti član porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti.

Majmunske boginje su virus koji uzrokuje simptome groznice, kao i karakterističan kvrgav osip. Obično je blag, iako postoje dva glavna soja - kongo i zapadnoafrički soj.

Kongo soj je teži oblik i ima stopu smrtnosti od deset posto, dok je zapadnoafrički blaža varijanta, sa stopom smrtnosti od jedan posto.

Majmunske boginje stavljaju virusologe na oprez jer spadaju u porodicu velikih boginja, iako izazivaju manje ozbiljne bolesti.

"Velike boginje su iskorijenjene vakcinacijom 1980. godine, a vakcinacija je od tada ukinuta. Ta vakcina također štiti od majmunskih boginja, pa je zaustavljanje kampanja vakcinacije dovelo do skoka u slučajevima majmunskih boginja u područjima gdje je bolest endemska", pojasnila je Anne Rimoin, profesorica epidemiologije na UCLA u Kaliforniji.

Ona je rekla da je hitna istraga novih slučajeva važna jer bi "mogli sugerisati novi način širenja ili promjenu virusa, ali sve to treba utvrditi".

Iako u Evropi nije odobrena vakcina protiv majmunskih boginja, vlasti Španije su navodno već kupile hiljade doza kako bi suzbile epidemiju, prenosi španski list El Pais.

Withwort savjetuje i poziva na smirenost:

"Ovo neće izazvati epidemiju širom zemlje kao što je to COVID-19, ali to je ozbiljna epidemija ozbiljne bolesti - i trebali bismo to shvatiti ozbiljno."

Stručnjaci su pozvali ljude da ne paniče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije