Raste broj zaraženih majmunskim boginjama: Pojavili se slučajevi u još nekim zemljama

4
Hina
Raste broj zaraženih majmunskim boginjama: Pojavili se slučajevi u još nekim zemljama
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kanadska služba za javno zdravstvo potvrdila je prva dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja, nakon što su vlasti u pokrajini Quebec rekle da istražuju 17 sumnjivih slučajeva dok broj zaraženih raste u Evropi i Sjevernoj Americi.

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španiju, zabilježilo slučajeve majmunskih boginja u posljednjih nekoliko sedmica, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država odnosi se na čovjeka koji je nedavno putovao u kanadsku pokrajinu Quebec.

Prvi slučaj majmunskih boginja također je zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti. Nadležna zdravstvena tijela u australskoj državi Novom Južnom Walesu rekla su da su otkrila vjerovatan slučaj majmunskih boginja kod čovjeka u 40-im godinama koji se u Sydney nedavno vratio iz Evrope.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. maja kod osobe koja je bila u Nigeriji, objavila je da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. Prvi slučaj dijagnosticiran je i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je i u Švedskoj kod jedne osobe na području Stockholma. Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je po pisanju lista Publico zaraženo dvadesetak ljudi.

“Noćas je pokrajina Quebec obaviještena da su dva uzorka, koje je poslao NML (Nacionalni mikrobiološki laboratorij), bila pozitivna na majmunske boginje. To su prva dva slučaja potvrđena u Kanadi”, rekla je kanadska služba za javno zdravstvo u izjavi, dodavši da Kanada nikada prije nije vidjela takav slučaj.

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i centralnom Afrikom, rijetka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi put su zabilježene u Demokratskoj Republici Kongo 1970-ih. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi porastao je u protekloj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i svrbež koji započinje na licu, a zatim se širi na ostatak tijela. Zdravstveni zvaničnici u Montrealu, najvećem gradu pokrajine Quebec, novinarima su rekli da postoji veza između američkog slučaja i još nekoliko sumnjivih slučajeva u montrealskoj regiji.

Kanadska služba za javno zdravstvo rekla je da je američki državljanin, koji je nedavno iz SAD-a u Kanadu doputovao privatnim prijevozom, možda bio zaražen prije ili tokom svoje posjete Montrealu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije