U regiji se pojavila epidemija hepatitisa A, uglavnom zaraženi srednjoškolci

1
Radiosarajevo.ba
U regiji se pojavila epidemija hepatitisa A, uglavnom zaraženi srednjoškolci
Foto: Ilustracija / Hepatitis A

U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, se pojavila epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice.

Od početka marta do sada bilo je 57 slučajeva bolesti, uglavnom među srednjoškolcima. U travnju se hepatitis A pojavio u zagrebačkom Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je izvor zaraze najvjerojatnije bio školski kuhar.

"Zaraženo je 10 učenika i tri radnika", rekao je za Hrvatski radio direktor Mladen Smodlaka.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Zbog te mini epidemije u školi restorani su zatvoreni i ne provode se vježbe u kabinetima", rekao je, a prenosi Večernji list.

Sanitarnu knjižicu kuhar je imao, a prethodno je bio na bolovanju zbog korone i još jedne bolesti, za koju škola nije znala. Zgrada je dezinficirana, a školska liječnica izdala je uputnice tako da se djeca mogu testirati.

Djeca imaju manje više iste simptome - mučninu, povraćanje, proljev.

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se očekuje još određeni broj slučajeva jer je inkubacijski period jako dug - od 5 do 50 dana.

"To su blaže kliničke slike, većina ih je ozdravila, većinom su to srednjoškolci i nastavnici, dakle vezana je uz škole", objašnjava.

"Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A, a prenosi se neopranim rukama", kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Jedna od osnovnih preventivnih mjera je temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, prije pripreme hrane, prije konzumiranja hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije