Širi se misteriozna bolest jetre koja napada djecu: Naučnici traže uzrok

1
Radiosarajevo.ba
Širi se misteriozna bolest jetre koja napada djecu: Naučnici traže uzrok
Pixabay / Ilustracija

Raste broj slučajeva misteriozne bolesti hepatitisa kod djece, sada su otkriveni novi slučajevi kod djece u Japanu i Kanadi.

Kanadska agencija za javno zdravlje jučer je otkrila da je 'svjesna izvještaja o teškom akutnom hepatitisu nepoznatog porijekla' u toj zemlji, piše Daily Mail.

Japansko ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi objavilo je da je pacijent mlađi od 16 godina hospitalizovan sa hepatitisom 21. aprila.

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Zvaničnici nisu otkrili spol i lokaciju - ali su rekli da je pacijent negativan na adenovirus, za koji se vjeruje da je krivac globalne epidemije, i COVID-a.

Pacijent ispunjava radnu definiciju za 'vjerovatni slučaj' hepatitisa koji su već potvrđeni u zemljama kao što su Velika Britanija, SAD i Španija.

Skoro 200 djece oboljelo je od ove bolesti širom svijeta u 14 zemalja od prošlog oktobra. Jedan je umro, a 17 djece ili 10 posto od 169 prepoznatih slučajeva, oboljelo je od tako teškog oblika hepatitisa da im je bila potrebna transplantacija jetre.

Agencija za javno zdravlje Kanade je rekla: "Ovo se dalje istražuju kako bi se utvrdilo jesu li povezani sa slučajevima u Velikoj Britaniji i SAD-u. Kako se istraga razvija, javnost ćemo o tome obavještavati". Ali zemlja nije otkrila koliko je tačno slučajeva uočeno.

Stanje — koje je prvi put uočeno u Škotskoj krajem marta — otkriveno je 114 puta u Britaniji i najmanje 11 puta u SAD.

Ljekari su ostali zbunjeni onim što ga uzrokuje - s uobičajenim virusima hepatitisa A, B, C, D i E isključenim iz rezultata laboratorijskih testova. Doktori vjeruju da bolest može biti izazvana adenovirusom, koji obično uzrokuje obične prehlade.

Stručnjaci kažu da su blokade možda oslabile imunitet djece i učinile ih osjetljivijima na virus, ili je možda riječ o mutiranoj verziji.

Istrage su u toku, ali zvaničnici tek treba da isključe da je kriva nova varijanta COVID-a.

Druga teorija je da su se djeca možda borila protiv adenovirusa u isto vrijeme kada i COVID.

Britanski zdravstveni zvaničnici isključili su vakcinu protiv COVID-a kao mogući uzrok, jer nijedno od bolesne britanske djece nije vakcinisano zbog svoje mladosti.

Stručnjaci za jetru opisali su niz slučajeva kao 'zabrinjavajući', ali su rekli da roditelji ne bi trebali brinuti o bolesti koja pogađa njihovu djecu.

Dr. Zania Stamataki, imunolog za jetru na Univerzitetu u Birminghamu, rekla je za Daily Mail: 'Trenutno je broj slučajeva iznenadnog hepatitisa kod djece vrlo mali. Kao majku, ne zanimaju me prijavljeni brojevi jer je incidencija vrlo rijetka.

Međutim, kao virusni imunolog sa ekspertizom u bolestima jetre, zaintrigiran sama jer ima više slučajeva nego prije pandemije, pa je vrijedno pratiti situaciju".

Zvaničnici također ispituju tri vjerovatna nova slučaja u Illinoisu, SAD, uključujući jedan koji je zahtijevao transplantaciju jetre.

U svijetu je do sada zabilježeno 169 slučajeva oboljenja, a jedna je osoba preminula od posljedica bolesti.

Lockdown i socijalno distanciranje povezuju se sa "zabrinjavajućim" porastom slučajeva hepatitisa kod male djece, piše The Telegraph. Zdravstveni dužnosnici smatraju da je uzrok tome što ta djeca u svojim formativnim godinama zbog pandemijskih mjera nisu bila izložena uobičajenim virusnim infekcijama.

Šta znamo o globalnoj epidemiji hepatitisa?

Naučnici su ostali zbunjeni globalnom epidemijom hepatitisa koja je uzrokovala jednu smrt i 17 potrebnih transplantacija jetre.

Zapaljensko stanje jetre uočeno je kod najmanje 169 djece starosti između mjesec dana i 16 godina. Nijedan od slučajeva nije uzrokovan bilo kojim od pet tipičnih sojeva virusa - hepatitisom A, B, C, D i E.

Šta je hepatitis?

Hepatitis je upala jetre koja je obično uzrokovana virusnom infekcijom ili oštećenjem jetre zbog konzumiranja alkohola. Hepatitis često nema uočljive simptome - ali mogu uključivati tamni urin, blijedosive boje izmeta, svrbež kože i žutilo očiju i kože.

Zaražene osobe također mogu imati bolove u mišićima i zglobovima, visoku temperaturu, osjećaj muke i neuobičajeno umornost.

Kada se hepatitis širi virusom, to je obično uzrokovano konzumiranjem hrane i pića kontaminiranih fekalijama zaražene osobe ili krvlju u krv ili seksualnim kontaktom.

Mapa - undefined

Foto: Daily Mail: Mapa

U koliko zemalja su dosad zabilježeni slučajevi?

  • Ujedinjeno Kraljevstvo 114
  • Španija 13
  • SAD 14
  • Izrael 12
  • Danska 6
  • Ireland Manje od 5
  • Holandija 4
  • Italija 4
  • Francuska 2
  • Norveška 2
  • Rumunija 1
  • Belgija 1
  • Japan 1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije